15 mai 2021 - 20:49

Primar din jud. Buzau: „Cerem extinderea zonei de carantina. Ne MOR animalele de foame”

„Patria usturoiului” este de astăzi sub carantină. Decizia a fost luată în cursul nopții de autoritățile din Buzău după ce mai multe persoane au refuzat să li se fie prelevate probe în vederea testării pentru COVID-19.

„Având în vedere lipsa oricărei forme de cooperare a populației din acest sat, imposibilitatea de a derula orice formă de anchetă epidemiologică în zonă, precum și intersectarea permanentă a tuturor membrilor comunității, Direcția de Sănătate Publică a apreciat riscul epidemiologic de gravitate maximă, motiv pentru care a propus instituirea măsurii de carantină pentru satul Râmnicelu, începând cu data de 9 mai 2020, pe perioada stării de urgență”, se arată în comunicat emis de Prefectura Buzău.

Concret este vorba despre satul de reședință de comună, respective satul Râmnicelu care are o populație de aproape 3000 de locuitori, acolo unde jumătate dintre locuitori sunt de etnie rromă.

Totul a pornit de la un bărbat, tot de etnie romă, care a fost cu legume în piața din Suceava în urmă cu câteva săptămâni. La întorcere, bărbatul s-a simțit rău și a mers la spital însă fără să spună că s-a întors dintr-un focar de COVID-19.

„Totul a pornit de la unu care a venit după piață din Suceava. (…) Pe noi ne-a mințit. A spus că a fost la pescuit, că a răcit, că a intrat în apă rece și în realitate a fost la Suceava. Noi am avut telefonul lui și l-am sunat la spital și abia acum am aflat, zilele acestea. A vândut la piața de la Suceava legume, usturoi”, a declarat Dumitru Stanciu, primar comuna Râmnicelu.

Bărbatul a fost diagnosticat duminică 3 mai, iar acum este internat la Spitalul din Rm-Sărat. Însă, în urma lui, în satul Râmnicelu, aflat acum sub carantină, au mai fost identificate 19 persoane, dintre care 6 au fost deja diagnosticate cu COVID-19, restul însă refuză testarea.

Primarul Dumitru Stanciu este de părere că măsura instituirii carantinei este una corectă însă crede că este nevoie de extinderea ei pentru ca cei care se ocupă de cultivarea legumelor și au animale să poată merge la muncă.

„Am vorbit acum să extindă limita de carantină ca să-și poată cultivatorii să-și întrețină culturile. Și ma avem aici, în imediata apropiere, o zonă cu animale, oi. Oamenii trebuie să meargă la ele altfel mor animalele de foame. Sunt și mulți care muncesc la diferite firme de confecții, construcții din Rm Sărat. Sunt anagați foarte mulți în Rm sărat și Focșani”, a spus primarul Dumitru Stanciu.

Satul Râmnicelu este cea de-a doua comunitate din județul Buzău pusă sub carantină, după ce autoritățile au decis ca începând cu 4 mai să fie institutită carantină și pentru cartierul Poșta din municipiul Buzău.