20 octombrie 2021 - 00:53

Prima recoltă de roșii din 2021. Prețul tomatelor, mai mare ca anul trecut

Primele roșii de Buzău s-au copt, iar prima recoltă va ajunge la piață peste câteva zile. Pe cât de așteptate sunt tomatele românești, prețul ar putea fi o piedică în cumpărarea lor. Asta pentru că legumicultorul din comuna Cochirleanca, județul Buzău, care a reușit să scoată primele tomate timpurii spune că prețurile de anul acesta pentru legumele românești vor fi mai mari. Un kilogram de tomate se va vinde cu aproape 20 de lei tocmai pentru că a fost tăiată subvenția la roșiile produse în spații protejate , iar asta înseamnă o pierdere pentru fiecare legumicultor.

Mircea Tatu din comuna Cochirleanca este primul buzoian care a reușit să producă primele roșii românești de anul acesta. Recolta va fi culeasă peste câteva zile și va fi vândută în piața din municipiul Râmnicu Sărat.

”S-au copt primele tomate, iar peste câteva zile le vom culege. Pentru început o să ducem la piață o cantitate mai mică, circa o sută de kilograme, însă pe parcurs vom crește cantitatea pentru că avem o producție bună”, a spus Mircea Tatu, legumicultorul din Cochirleanca.

Legumicultorul spune că performanța l-a costat mai mult ca anul trecut, mai ales că subvențiile pentru tomatele produse în spații protejate au fost tăiate. Pentru a fi în pierdere, legumicultorul spune că tomatele vor fi mai scumpe ca anul trecut. La fel și castraveții.

”Vom avea prețurile mai ridicate pentru că am avut și cheltuieli mai mari, și am rămas și fără subvenția la tomatele cultivate în spațiile protejate. Am avut o iarnă blândă, însă lumina ne-a creat probleme și am avut cheltuieli mai mari. Ne-am gândit pentru primele kilograme vândute până la la 20 de lei la tomate, iar la castraveți, pentru că sâmbătă vom duce și prima recoltă de castraveți la piață, undeva la 15 lei”, a spus Mircea Tatu.

Mircea Tatu are aproape un hectar de solarii și spune că va avea o producție bună anul acesta.