Prima fabrică de etanol celulozic din Europa, inaugurată în România

Premieră europeană în județul Dolj: Clariant, o companie elvețiană axată pe produse chimice de specialitate, anunță finalizarea construcției fabricii sunliquid® pentru producția de etanol celulozic din Podari, România. Unitatea va deveni operațională în acest trimestru și va produce etanol celulozic din reziduuri agricole, scrie Economica.net.

Reprezentanții companiei spun că produsele derivate din procesul de producție vor fi utilizate pentru obținerea de energie regenerabilă, astfel încât fabrica să fie independentă de sursele de energie fosilă.

„Biocombustibilii și produsele biochimice produse din reziduuri agricole joacă un rol important în reducerea amprentei de carbon”, subliniază Conrad Keijzer, Chief Executive Officer la Clariant.

Potrivit reprezentanților companiei elvețiene, etanolul celulozic rezultat este un biocombustibil de generație a doua aproape neutru din punct de vedere al dioxidului de carbon. Pe lângă faptul că poate fi amestecat în combustibilul convențional, bioetanolul oferă și alte oportunități de valorificare, cum ar fi utilizarea în produsele chimice cu o bază bio sau în combustibilul sustenabil utilizat în aviație.

„Este încurajator să vedem cât de mult am avansat de la începutul dezvoltării tehnologiei noastre sunliquid® în 2006. Tehnologia a fost implementată cu succes în unitatea noastră de producție pre-comercială în 2012. De atunci, Clariant a vândut cinci licențe de utilizare a tehnologiei sunliquid® în țări din Europa, dar și în China. Îndeplinirea acestei etape în România evidențiază angajamentul nostru pentru construirea unui viitor mai sustenabil”, a adăugat la rândul său, Christian Librera, Head of Business Line Biofuels and Derivatives la Clariant.

Fabrica din Podari, Dolj, este construită pe o suprafață de 10 hectare. Lucrările de construcție au fost inițiate în 2019, fiind realizate cu ajutorul unei echipe formate din 800 de muncitori.

Pentru a se asigura materia primă necesară pentru producția de etanol celulozic, au fost deja semnate contracte cu peste 300 de fermieri locali.

Fabrica din Podari va procesa aproximativ 250.000 de tone de paie pentru a produce circa 50.000 de tone de etanol celulozic pe an.

Sursa foto: Economica.net

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole