Anul agricol 2022 se anunță unul dificil încă de acum. Seceta își face deja simțită prezența în mai multe zone ale țării, iar acest factor, cumulat și cu lipsa acută de îngrășăminte, ar putea duce la o diminuare drastică a producțiilor de anul acesta.
”Deja este instalată seceta. În perioada aceasta, acum 4-5 ani de zile aveam băltiri; acum, după toate precipitațiile, viitorul nu arată bine. (…) Din ce văd, și sunt câțiva ani de când mă ocup de chestia aceasta, grâul nu arată atât de bine, iar dacă nu va ploua, premisele sunt sumbre.
Creșterea de producție se datorează în mare parte și fertilizărilor. La prețurile care sunt în piață, vom umbla automat la doze și aici va fi o mare problemă cu producțiile. Mare parte din ferme nu sunt capitalizate, n-au reușit să-și achiziționeze îngrășăminte în timp util și cumpără și acum cu prețuri foarte mari. Automat, va fi foarte dificil pentru noi. (…) La prețurile care sunt acum, eu estimez că vom cheltui undeva la 5.000-6.000 de lei/hectar, deci la o producție de 5 tone/hectar suntem în pierdere”, a precizat fermierul Constantin Epure în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport” cu Ovidiu Ghinea.
Pe marginea acestui subiect s-a exprimat și Cezar Gheorghe, expert analist pe comerțul cu cereale în cadrul Clubului Fermierilor Români. Potrivit lui, recolta de grâu românesc de anul acesta este estimată la un nivel mult mai scăzut față de cea de anul trecut, atingând doar pragul de 8,4 milioane de tone. Aceste producții scăzute ar putea pune o presiune și mai mare pe fermierii români, mai ales în condițiile în care culturile din restul Europei se prezintă foarte bine la această dată.
”Deja noi suntem degradați la un nivel de recoltă de 8,4 milioane de tone, față de 11 cât am avut în 2021. Sunt total de acord că grâul nu va fi la potențialul pe care l-am avut în 2021, dar nici nu desființez posibilitatea să ajungem la media noastră normală de 9,4-9,5 milioane de tone. (…) Dacă recoltele europeană, ucraineană și rusească sunt bune, va urma o presiune de recoltă, care înseamnă că prețul va scădea. Nu ne dorim ca fermierii să ajungă să facă o producție mai mică și să-și diminueze veniturile în fermă”, a subliniat Cezar Gheorghe.