26 mai 2022 - 05:09

Previziune fără echivoc: Urmează încă 6 săptămâni de iarnă!

Toată lumea a așteptat cu sufletul la gură verdictul asupra vremii, însă veștile nu sunt dintre cele mai bune: urmează încă șase săptămâni de iarnă!

Phil, cea mai vestită marmotă-meteorolog din întreaga lume, a ieşit marţi dimineaţă din vizuina sa din Punxsutawney, un orăşel la fel de celebru din statul american Pennsylvania, şi şi-a văzut umbra. Potrivit tradiţiei, asta înseamnă că vor urma încă şase săptămâni de iarnă în Statele Unite, relatează EFE, citată de AGERPRES.

iarna
Sursa foto: REUTERS/AGERPRES

A fost cel de-al doilea an consecutiv în care Phil şi-a văzut umbra. Ultima oară când marmota a prezis o primăvară timpurie a fost în 2020.

An de an, ieşirea din vizuină a marmotei este întâmpinată cu o serie de festivităţi tradiţionale, dar anul trecut acestea nu au putut avea loc din cauza pandemiei de coronavirus.

„Ziua Cârtiţei” („Groundhog Day”) îşi are originile în folclorul german, care vorbeşte despre o rozătoare al cărei comportament prezice cursul anotimpurilor. În secolul al V-lea, celţii credeau că animalele deţin puteri supranaturale între solstiţiul de iarnă şi echinocţiul de primăvară. Potrivit tradiţiilor germane şi franceze, atunci când marmotele şi urşii ieşeau prea devreme din adăposturile lor de iarnă, se speriau de propriile umbre şi se întorceau în vizuinile lor pentru a hiberna încă şase săptămâni.

Prima celebrare a „Zilei Cârtiței” a avut loc în 1886, la Punxsutawney și a fost consemnată în ziarul local.

Ritualul este acelaşi an de an: Phil se trezeşte în dimineaţa zilei de 2 februarie în uralele şi aplauzele participanţilor, care se adună cu sutele pentru a afla „previziunile” meteorologice ale marmotei.

„Ziua Cârtiţei” a devenit o sărbătoare populară în multe oraşe din Statele Unite, manifestările ocazionate de această festivitate luând amploare începând din 1966, când au început să fie transmise în direct la televiziune.

De altfel, filmul „Groundhog Day” („Ziua Cârtiței”), apărut în 1993 și avându-i ca protagonişti pe Bill Murray şi Andie MacDowell, a făcut oraşul american Punxsutawney celebru în întreaga lume.

În America de Nord, Phil nu este, însă, singura marmotă-meteorolog, ci mai regăsim rozătoare-vedetă, precum General Beau Lee, în Atlanta, Wiarton Willie, în Ontario, Canada, Sir Walter Wally, în Raleigh, Carolina de Nord, Jimmy, în Wisconsin, Chuck, în New York, sau Birmingham Bill, înAlabama.

O altă marmot-meteorolog, Milltown Mel din New Jersey, a murit anul trecut, chiar cu o zi înainte de a fi celebrată festivitatea.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.