Fermierii avertizează: Prețurile legumelor vor crește cu 20% și nu se vor opri!

În prima parte a anului 2022, preţurile legumelor vor creşte cu 20% ca urmare a facturilor de regu­larizare pentru consumul de energie electrică şi gaze, care vor veni în luna aprilie şi vor fi mai mari, pentru că au fost încălzite serele şi solariile în iarnă pentru producţie. Prețurile legumelor nu se vor opri aici, însă, urmând o altă creștere de 20-35%, într-o a doua etapă, avertizează Ionuţ Lăscaie, preşedinte al Cooperativei Agricole de la Lun­guleţu, formată din 855 de fermieri.

„Acum, cu creşterea aceasta a preţurilor energiei şi fără predictabi­litate la inputuri, preţurile legumelor au avut o creştere de 3-5%, dar anul acesta sigur se va resimţi mai puternic impactul. Cred că preţurile vor creşte cu 20% în prima parte a anului 2022, iar în a doua etapă vor creşte iar cu 20-35%“, a spus Ionuţ Lăscaie în cadrul emisiunii ZF Agropower.

Liderul fermierilor din Lungulețu, avertizează că, dacă statul nu va interveni, în România vom avea o situație comparabilă cu cea de anul trecut din India, unde prețurile la roșii au explodat, fiind comparate cu petrolul, ca urmare a creşterii preţului carburanţilor, iar multe restaurante au scos din meniu preparatele la care se foloseau roşii.

„De exemplu, vânăta acum la ce preţ are va fi scoasă din meniul restaurantelor, că este 2-3 euro/kg. Putem să avem o surpriză să fie scoase mai multe legume. Producăt­orii vor să muncească şi să ofere un preţ bun, dar au nevoie de puţin ajutor. Dacă nu primim ajutor, preţurile legumelor vor creşte foarte mult“, a atras atenția Ionuţ Lăscaie.

Fermierul spune că dacă producătorii nu cresc preţul, vor intra în faliment, argumentând cu faptul că preţul îngrăşămintelor chimice este mai mare cu 150% în luna ianuarie 2022 faţă ianuarie 2021, o tonă de îngrăşăminte fiind în medie 4.000 de lei.

„Unii vor restrânge activitatea sau vor renunţa la cultura de legume. Zilnic vorbesc cu 30-40 de producători de legume în sere şi solarii, care sunt şocaţi de preţuri şi nu ştiu de unde să pornească, iar singura soluţie este să se imprumute la bănci şi IFN-uri, să nu rămână necul­tivat terenul“, a menționat Lăscaie.

În România sunt peste 1.700 de firme producătoare de legume şi circa 2.000 de cooperative agricole. Conform datelor publice, în 2020, Cooperativa Agricolă de la Lunguleţu a avut o cifră de afaceri de 150.000 de lei.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole