Fermierii avertizează: Prețurile legumelor vor crește cu 20% și nu se vor opri!

legume

În prima parte a anului 2022, preţurile legumelor vor creşte cu 20% ca urmare a facturilor de regu­larizare pentru consumul de energie electrică şi gaze, care vor veni în luna aprilie şi vor fi mai mari, pentru că au fost încălzite serele şi solariile în iarnă pentru producţie. Prețurile legumelor nu se vor opri aici, însă, urmând o altă creștere de 20-35%, într-o a doua etapă, avertizează Ionuţ Lăscaie, preşedinte al Cooperativei Agricole de la Lun­guleţu, formată din 855 de fermieri.

„Acum, cu creşterea aceasta a preţurilor energiei şi fără predictabi­litate la inputuri, preţurile legumelor au avut o creştere de 3-5%, dar anul acesta sigur se va resimţi mai puternic impactul. Cred că preţurile vor creşte cu 20% în prima parte a anului 2022, iar în a doua etapă vor creşte iar cu 20-35%“, a spus Ionuţ Lăscaie în cadrul emisiunii ZF Agropower.

Liderul fermierilor din Lungulețu, avertizează că, dacă statul nu va interveni, în România vom avea o situație comparabilă cu cea de anul trecut din India, unde prețurile la roșii au explodat, fiind comparate cu petrolul, ca urmare a creşterii preţului carburanţilor, iar multe restaurante au scos din meniu preparatele la care se foloseau roşii.

„De exemplu, vânăta acum la ce preţ are va fi scoasă din meniul restaurantelor, că este 2-3 euro/kg. Putem să avem o surpriză să fie scoase mai multe legume. Producăt­orii vor să muncească şi să ofere un preţ bun, dar au nevoie de puţin ajutor. Dacă nu primim ajutor, preţurile legumelor vor creşte foarte mult“, a atras atenția Ionuţ Lăscaie.

Fermierul spune că dacă producătorii nu cresc preţul, vor intra în faliment, argumentând cu faptul că preţul îngrăşămintelor chimice este mai mare cu 150% în luna ianuarie 2022 faţă ianuarie 2021, o tonă de îngrăşăminte fiind în medie 4.000 de lei.

„Unii vor restrânge activitatea sau vor renunţa la cultura de legume. Zilnic vorbesc cu 30-40 de producători de legume în sere şi solarii, care sunt şocaţi de preţuri şi nu ştiu de unde să pornească, iar singura soluţie este să se imprumute la bănci şi IFN-uri, să nu rămână necul­tivat terenul“, a menționat Lăscaie.

În România sunt peste 1.700 de firme producătoare de legume şi circa 2.000 de cooperative agricole. Conform datelor publice, în 2020, Cooperativa Agricolă de la Lunguleţu a avut o cifră de afaceri de 150.000 de lei.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.