20 mai 2022 - 08:09

Prețurile la porumb și soia explodează! Este de durată sau doar un artificiu?

Prețurile la porumb și soia au crescut la jumătatea săptămânii trecute, ca urmare a unor achiziții făcute de China.

Mutarea vine în momentul în care administrația Biden spune că va trage China la răspundere pentru că nu a îndeplinit angajamentele sale agricole din prima etapă, dar analiștii subliniază că unele dintre marile achiziții agricole ale Chinei de anul trecut încă nu au fost livrate, scrie agweb.com.

Conform raportului zilnic de vânzări la export al USDA de vineri, China a achiziționat două cagouri de boabe de soia, însemnând 4,9 milioane de busheli (obroace – n.r.), iar comanda a fost pentru anul de comercializare curent, a arătat Arlan Suderman de la StoneX Group.

De asemenea, alte 9,8 milioane de busheli de porumb au fost vândute către „destinații necunoscute”, unii presupunând că cumpărătorul ar fi tot China.

Suderman spune însă că ceea ce a dus, de asemenea, la creșterea prețurilor mărfurilor joi, au fost zvonurile că „China ambalează achiziții de boabe de soia și porumb din SUA care urmează să fie anunțate în săptămâna următoare sau două pentru a liniști Administrația Biden, care este supărată că China a ratat de departe respectarea acordul comercial de faza 1 cu SUA”.

Pe de altă parte, deși are 9,5 mmt, sau 375 milioane de bushels, de porumb neexportat în contabilitate, China ar dori să aibă ceva mai mult pentru a-și reconstrui rezervele în anul viitor, susține Suderman. În ceea ce privește boabele de soia, el spune că livrările totale ar ajunge aproximativ o săptămână în ritmul actual de zdrobire, despre care crede că ar putea fi în concordanță cu ceea ce ar avea nevoie țara oricum pentru a umple golul dacă fermierii brazilieni nu vor putea să se țină strâns de producțiile preconizate pentru noile culturi.

„China are în prezent 3,6 mmt, sau 132 de milioane de bushels, de boabe de soia neexportate, ceea ce reprezintă o aprovizionare de aproximativ două săptămâni pentru concasoarele sale”, spune Suderman.

În același timp, subliniază Suderman, China s-a bazat în mare măsură pe porumb din Ucraina până în acest moment, în ciuda faptului că porumbul neexportat încă se află în SUA.

În aceste condiții, este greu de estimat dacă explozia prețurilor la porumb și soia înregistrată săptămâna trecută va fi una de durată sau a fost doar una artificială, cauzată de încercarea Chinei de a-și cosmetiza neîndeplinirea obligațiilor comerciale față de SUA.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.