Prețurile cerealelor-previziuni de ultimă oră

Prețurile cerealelor au înregistrat o scădere constantă în ultima săptămână, piețele părând încrezătoare în continuarea exporturilor maritime ucrainene, la zece zile de la expirarea unui acord vital al coridorului cerealelor.

USDA: previziuni peste așteptări pentru grâul rusesc și sub așteptări pentru prețurile cerealelor din emisfera sudică

Miercuri, 9.11.2022, prețurile au variat puțin, în așteptarea publicării raportului lunar al Departamentului de Agricultură al Statelor Unite (USDA), care ar putea revizui producția de grâu din Rusia în sus și pe cea a cerealelor din emisfera sudică, în special Argentina (după săptămâni fără ploaie), în jos.

Prețurile cerealelor pe Euronext: grâul pierde 8% din valoare într-o săptămână, iar porumbul 5%

Pe Euronext, după creșterea la peste 357 de euro pe tona de grâu de la 1 noiembrie, prețurile au scăzut miercuri la aproximativ 331 de euro pe tonă, adică aproape 8% pe parcursul unei săptămâni.

Porumbul s-a tranzacționat la 326 de euro pe tonă, în scădere cu 5% într-o săptămână.

Tendințele s-au menținut și la Bursa de Valori din Chicago, unde grâul se vindea la 8,248 de dolari un bushel miercuri în pre- deschidere, iar porumbul la 6,660 de dolari.

„Teama de săptămâna trecută, când Vladimir Putin a denunțat acordul privind exporturile ucrainene, a trecut. Acum, operatorii pariază pe menținerea coridorului”, a declarat pentru Agentia France Press, Damien Vercambre, broker la Inter-Courtage.

80 de nave așteaptă să încarce cereale ucrainene

„Astăzi avem 80 de nave care așteaptă inspecție în Bosfor, pentru a ajunge să încarce cereale ucrainene deoarece, în ciuda așteptării și a riscurilor, operatorii continuă să trimită nave”, a menționat el.

După o scurtă întrerupere, exporturile de cereale din porturile ucrainene s-au reluat joi, după ce Rusia a revenit la acordul semnat la sfârșitul lunii iulie cu Kievul la Istanbul, sub egida Turciei și ONU.

Potrivit mai multor observatori ai pieței, ucrainenii au cerut, la rândul lor, extinderea acordului, de la trei porturi – Odesa, Chornomorsk și Pivdenniy – pana la cel din Mykolayev. Acest mare port fluvial sudic este, cu siguranță, aproape de zona de luptă, dar armata rusă se retrage pe acest front, odată cu anunțul în această miercuri a retragerii forțelor de pe malul drept al Niprului, în regiunea Herson.

Grâul rusesc, preț imbatabil

Între timp, pe piețele mondiale, grâul rusesc are o competitivitate de neegalat. „În această dimineață, valora în jur de 300 de dolari pe tonă, față de 340-grâul francez și 375 cel american”, a spus Damien Vercambre.

Prețurile cerealelor

Pentru a atenua dificultățile fluxului de numerar al fermierilor ucraineni, Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) a anunțat, vineri, consolidarea acțiunilor sale în Ucraina pentru achiziționarea de îngrășăminte, semințe sau hrană pentru animale.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole