Prețurile cerealelor au luat-o razna! Fermier: ”Este efectiv loz în plic”

După producțiile dezastruoase provocate de seceta de anul trecut, a existat, totuși, și o consecință pozitivă pentru fermierii care se ocupă de cultura mare: prețurile cerealelor au crescut considerabil. Potrivit unui tânăr fermier care lucrează terenuri în județele Ilfov și Ialomița, prețurile au luat-o razna, iar piața a devenit total impredictibilă.

”Prețurile, în acest moment, efectiv au luat-o razna. Chiar urmăream pe bursa de la Madrid; nu știu ce să mai cred, nu știu ce să mai fac, nu știu după ce să ne mai orientăm. Este efectiv loz în plic. Chiar ieri sau alaltăieri observasem o creștere la rapiță de 25 euro/tonă, ceva factastic. Eu am făcut ceva contracte forward, am vândut o parte din marfă, aproximativ 1.200 kg/hectar, atunci când prețul era în jur de 2 lei. Acum este undeva în jur de 2,4 lei. Speranțe avem, premise că vom avea culturi bune sunt, însă trebuie să fim foarte atenți la acest management”, a spus fermierul Cosmin Iancu în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Având în vedere că prețurile cerealelor au cresuct continuu în ultimele luni, părerile agricultorilor în privința contractelor futures sunt împărțite. Unii au preferat să încheie deja aceste contracte, spunând că prețurile sunt foarte bune, alții preferă să mai aștepte pentru a obține prețuri chiar mai mari.

În viziunea lui Ciprian Olteanu, fermier din județul Călărași, un management agricol bun presupune încheierea unor astfel de contracte, pentru asigurarea unui venit sigur. Agricultorul spune că în ferma pe care o administrează, până la 70% din producție este vândută în avans în fiecare an.

”Orice management agricol bun presupune o administrare bună a riscurilor și eu cred că orice fermier care își dorește să administreze riscurile trebuie să apeleze la acest mod de a contracta viitoarea cultură. Am undeva la 2 tone/hectar contractate la rapiță. Având în vedere istoricul fermei noastre, este undeva în jur de 60% din producția totală. Premisa fermei noastre este undeva la 70% pe forward și 30% pe spot, cam pe acest echilibru mergem. (…) Când am atins pragul de 1880 lei/tonă am contractat prima tonă, iar următoarea tonă a fost când prețul a ajuns la 2150 lei.

Acum a crescut, însă nu vom mai contracta ceva, pentru că nu trebuie să uităm că trebuie să și producem. La cum arată culturile acum, nu cred că există un pericol să nu producem această cantitate”, a precizat fermierul Ciprian Olteanu pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole