Prețurile cerealelor ASTĂZI în Portul Constanța! Creșteri la grâu și porumb

Pe fondul situației tensionate din punct de vedere geopolitic, dar și economic, prețurile cerealelor au înregistrat creșteri de preț semnificative în ultimele zile. Astfel, grâul a ajuns la o valoare de 335 euro/tonă în Portul Constanța, potrivit lui Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri.

”Grâul este sub o emoție foarte mare în acest moment, pentru că Putin anexează cele patru regiuni din Ucraina și, implicit, emoția se transmite prin intermediul algoritmilor pe indicațiile și pe cotațiile bursiere din Chicago Board of Trade și Euronext. Astfel vedem cum piața fizică reacționează și ea, dar nu atât de violent, iar prețul grâului se duce undeva la 335 euro/tonă pentru marfa livrată în Portul Constanța”, a precizat Cezar Gheorghe în emisiunea Agrojurnal la Digi24.

O creștere semnificativă s-a înregistrat și la prețul porumbului, iar specialiștii estimează că acest trend ar putea să continue și în zilele următoare.

”La porumb avem câteva situații în desfășurare. Raportul de stocuri american indică înainte de eliberarea sa o lipsă în stocurile americane de circa 7 milioane de tone de porumb. Privind la valoarea recoltei americane, nu e o cifră mare, dar s-ar putea ca agregat cu raportul WASDE din 12 octombrie, să însemne mai mult. La acest lucru se mai adaugă factorul vreme și ne mai adaugă o notă de incertitudine. Ploile din Ucraina nu contenesc și nu lasă loc recoltării și, în mod normal, dacă plouă în continuare, s-ar putea ca recolta ucraineană să fie ridicată ca nivel de preț, pentru că va acumula costuri de uscare.

În tot acest ansamblu, piața românească a reacționat deja și vedem porumbul în Portul Constanța ajungând în jurul valorii de 300 euro/tonă. Un salt de 15 euro/tonă în numai câteva zile. Acest lucru s-ar putea duce și mai departe și nu ar trebui să ne surprindă dacă vom vedea în zilele următoare 315-320 euro/tonă în paritatea CPT Constanța”, a explicat Cezar Gheorghe.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole