Prețurile carburanților în România, continuă să crească. Cât costă motorina în alte țări ale lumii

Vineri, 4 noiembrie 2022, prețurile carburanților au crescut cu patru bani pe litru (și în cazul benzinei dar și al motorinei) comparativ cu joi, 3 noiembrie. Ultima scumpire a avut loc chiar ieri, dar a fost doar în cazul benzinei, tot cu patru bani pe litru.

Ca exemplu, jurnaliștii de la economica.net au luat o stație Petrom din București care, în această dimineață, afișa prețul benzinei standard de 7,60 lei/litru, iar prețul motorinei standard,  8,96 lei/litrul.

Reamintim că prețurile carburanților, reale, plătite la pompă, sunt cu 50 de bani mai mici: 7,10 lei pe litru la benzină și 8,46 lei pe litru la motorină.

Din 7 octombrie a.c., momentul în care a reînceput valul scumpirilor la carburanți, aceștia s-au scumpit în 14 etape, iar scumpirea totală a ajuns la 55  de bani pe litru în cazul motorinei. În cazul benzinei constatăm o scumpire tot de 55 de bani pe litru.

Prețurile carburanților vor fi reduse în continuare cu 50 de bani/litru până la 1 ianuarie într-un mare lanț de benzinării printre care și Petrom OMV. Totuși, Petrom a anunțat că impactul acestei reduceri voluntare a fost de 53 de milioane de euro pentru al treilea trimestru al anului. Reprezentanții Petrom estimează că impactul în acest ultim trimestru va fi de aproximativ 40 de milioane. De cealalata parte, în perioada 30 iunie –30 septembrie 2022, prețurile carburanților au scăzut cu circa 2 lei/litru la sortimentele de benzină și cu circa 1 leu/litru la sortimentele de motorină. 

Prețurile la motorină în diferitele țări ale lumii

La sfârșitul lunii octombrie, potrivit Global Petrol Price, prețul mediu la motorină în lume era de 1.35 (U.S. Dollar) pe litru. Țările mai bogate au prețuri mai mari, iar țările mai sărace și țările care produc și exportă petrol au prețuri semnificativ mai mici. Excepție face SUA care, deși este o țară foarte dezvoltată, are prețuri mici la motorină. Diferențele în prețurile la motorină în diferitele țări sunt date de impozitele diferite și de subvențiile pentru motorină. Toate țările cumpără petrol pe piețele internaționale la aceleași prețuri, dar impun impozite diferite.

prețurile carburanților

prețurile carburanților

prețurile carburanțilorprețurile carburanților

prețurile carburanților

Sursa: globalpetrolprices.com

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole