Prețurile alimentelor își continuă creșterea. Luna trecută, cel mai mult s-au scumpit zahărul și lactatele dar și legumele și fructele. Carnea de porc s-a scumpit deja cu 11% de la începutul anului.
Vara 2022 a adus scumpiri importante.
Zahărul s-a scumpit cu 9,9%, laptele de vacă cu 5,5%, untul cu 6,8%, brânza cu 3.45%. Și citricele s-au scumpit cu 4,1%.
Producătorii de legume spun că le-au crescut cheltuielile din cauza scumpirii carburanților. În plus, recoltele au fost mai mici din cauza secetei.
Prețurile alimentelor ar putea să crească și mai mult, în anotimpul rece. Procesatorii din industria laptelui reclamă și ei cheltuieli de funcționare mai mari. Producția de lactate a scăzut deja.
Vom mai găsi doar 2 tipuri de lapte bătut și kefir în rafturile magazinelor
„Între 5% și 10%, ca impact, este creșterea la energie electrică. Ambalajul, deja s-au făcut notificări, (n.r. crește) cu 15%… creștere a tot ceea ce înseamnă ambalaj de PET. Ce se va întâmpla? O să aveți una, maxim două feluri de lapte bătut și maxim una, două de kefir și nu o să mai vedeți această diversitate de branduri”, susține Dorin Cojocaru, preşedinte al Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui, invitat la TVR.
Carnea de porc se poate scumpi cu încă 20%
Și producătorii de carne de porc anunță prețuri mai mari din cauza scumpirii furajelor și a utilităților. Efectivele de animale s-au redus cu peste 200.000 în decurs de un an, pentru că zootehnia e afectată și de pesta porcină africană.
„Nu cred că se va ajunge la o dublare a costului la carnea de porc, dar în perioada următoare vor mai fi creșteri, probabil 10-20%”, a declarat Ion Balaban, membru al Asociației Producătorilor de Carne din România, pentru televiziunea națională.