Prețuri record la poarta fermelor

La final de noiembrie, se înregistrează prețuri record la poarta fermelor, costurile de transport au crescut, iar asta se va traduce în prețuri mai mari și la raft.

Decizia finală va fi însă a retailerilor care au în general contracte în care se stipulează prețuri fixe pe anumite perioade (furnizorul nu poate crește prețul când dorește) și care în decembrie organizează în general campanii promoționale, folosind alimentele de bază ca ancore pentru a atrage mai mulți clienți, scrie economica.net.

Evoluția prețurilor la alimentele de bază (carne, lapte, ouă) din Europa, la care se aliniază și România, arată că scumpirile variază de la 7% la 27% față de anul trecut.

Potrivit celor mai recente date ale Comisie Europene, prețul cărnii de pui la poarta fermei a ajuns în săptămâna ce a început cu 15 noiembrie la 157 de euro carcasa de 100 de kilograme, cel mai mare preț din luna septembrie încoace. Este a doua cea mai mare creștere de preț din UE, după Polonia unde carcasa s-a scumpit cu 28,3% până la 125 de euro suta de kilograme.

Media UE este la mijloc de noiembrie de 206,4 euro, cu 14,3% peste nivelul din perioada similară a anului trecut.

Și prețul ouălor a crescut cu peste 12%. Începând cu septembrie s-a trecut de pragul de 100 de euro suta de kilograme, astfel că la mijlocul lui noiembrie, prețul mediu la poarta fermei (ambalate) a ajuns la 115,17 euro, cu 4,5% mai mult decât în urmă cu o lună, cu 0,2% peste nivelul din perioada similară a lui 2020 și cu 0,3% mai puțin decât în săptămâna anterioară.

În Europa, prețurile au crescut în medie cu 13,3% față de anul trecut, până la 139,5 euro. Mai ieftin decât în România este doar în Spania (112,7 euro) și în Letonia (110,26 euro).

Anul acesta România va produce 370.000 de tone de ouă, cu 6,9% mai multe decât anul trecut.

 

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Nu este real ceea ce susțineți in articol ,fermele independente de creștere pasari nu au primit mai mult de 10 bani in plus pe kg sau mai bine spus la noi 10 bani la comerciant 10 lei ! Va Invit sa faceți un reportaj amplu și real asupra acestui aspect in fermele noastre , crescători de pasari din Buzau, Ialomița, Calarasi, Constanta sa vedeți ca am închis și producția având in vedere prețul oferit de abatoare !!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole