PREȚURI MICI, VÂNZĂRI PUȚINE, PENTRU CULTIVATORII DE CARTOFI DIN HARGHITA

Preţul kilogramului de cartofi a rămas aproape constant de la recoltare şi până în prezent, din cauza importurilor masive din ţările europene, cu precădere din Polonia.

Astfel, preţul unui kilogram de cartofi se situează între 65 şi 80 bani, iar interesul pentru cumpărare nu este unul foarte ridicat.
Torok Jeno, șeful Direcției Agricole Harghita, a explicat că, de cele mai multe ori, „cantitatea merge în detrimentul calităţii”, iar consumatorii ar trebui să nu mai caute cartofii foarte mari, „care sunt plini de apă”, ci pe cei de mărime mijlocie, care sunt cei mai gustoşi, cu valorile nutritive cele mai bune.

Acesta preconizează că în Harghita se mai află în depozite o cantitate de cartofi de 20-25 la sută din producţia anului trecut, cei care încă nu şi-au vândut recolta fiind producătorii mai mici, din zonele îndepărtate şi cu acces mai greu la drumurile naţionale.

În Harghita, procentul de cartofi vandabili a fost relativ mic, din cauza condiţiilor climatice de anul trecut, respectiv a secetei, care a stopat creşterea tuberculilor.

Din acest motiv, producătorii de cartofi încearcă fie să îşi irige culturile, fie să folosească soiuri mai timpuri, astfel încât până la venirea căldurilor să se formeze tuberculii, pentru realizarea unei producţii acceptabile.

În Harghita, cartoful reprezintă cultura de bază şi este cultivat pe aproximativ 8.000 de hectare, potrivit AGERPRES,

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole