Culturile oleaginoase, în special rapița, înregistrează creșteri de preț semnificative pe bursele mondiale în această perioadă, iar acest trend s-ar putea accelerat pe măsură ce se apropie perioada de recoltare.
Cezar Gheorghe, expert analist în comerțul cu cereale în cadrul Clubului Fermierilor Români, a vorbit în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România” despre jocurile de pe piața oleaginoaselor din acest an, dar și prețurile la care ar trebui să se aștepte fermierii.
”Dacă aveam o dilemă la rapiță, acum n-o mai am. Uniunea Europeană produce 17 milioane de tone, Rusia 3 milioane, Ucraina 3 milioane. Avem astfel un cumul de 23 de milioane de tone. India produce în jur de 8,8 milioane tone, dar ei folosesc intern, nu se bagă la export. Australia produce 4,83 milioane tone, Canada 23 de milioane de tone. Ce s-a întâmplat în momentul acesta? S-au dus 6 milioane de tone din Rusia și Ucraina; credeți-mă că acelea nu vor ieși curând. Acest lucru, corelat cu costul energiei fosile, care deja a ajuns la 110-111 dolari/baril în Brent, au dus recolta nouă de rapiță, indicația august 2022, la 712 euro/tonă.
Dacă astăzi, la început de martie, vedem prețul acesta, s-ar putea să avem niște prețuri exagerat de mari în timpul recoltei. Așadar, fiți cumpătați, nu vă apucați să visați și vindeți când simțiți că ar trebui să o faceți; dacă aveți nevoie de sfaturi, cereți-le.
Ce mai impactează rapița la nivel mondial este faptul că sudul Californiei va produce foarte mult biodiesel. De la 1,8 milioane de tone de ulei vegetal anul trecut, vor ajunge la o cerere de 18 milioane de tone în 2025. Canada a început să-și dea seama și să-și construiască facilități de procesare a rapiței, ca să nu mai dea materie primă la export, și astfel va alimenta sudul Californiei. Asta înseamnă, din nou, o micșorare a ofertei”, a precizat Cezar Gheorghe în direct la AGRO TV.