Prețuri COLOSALE! Cât trebuie să scoată din buzunar fermierii pentru un hectar de grâu

Vorbim tot mai des despre prețuri în ultima perioadă. Fie că este vorba despre cereale, energie, gaze naturale, motorină sau inputuri agricole, prețurile sunt din ce în ce mai imprevizibile, iar asta în detrimentul fermierilor și, în final, al consumatorilor.

Dacă anul agricol încheiat nu de mult a fost unul bun pentru fermieri, perspectivele pentru anul care urmează nu sunt la fel de încurajatoare, pentru că agricultorii vor fi nevoiți să scoată mult mai mulți bani din buzunar pentru a realiza producțiile cu care s-au obișnuit. Prețurile îngrășămintelor au crescut de trei ori, iar asta va provoca mari probleme în perioada următoare.

”Eu de obicei semăn doar grâu la culturile de toamnă. Vreau să trag un semnal de alarmă, pentru că nu doar inputurile, ci și motorina a crescut foarte mult. Dacă noi, ca fermieri, cheltuiam în 2019-2020 pe un hectar de teren undeva la 3.000-3.500 lei/hectar, anul acesta o să ne ducem undeva la 6.000-6.500 lei. Prețul îngrășămintelor s-a triplat; dacă în luna ianuarie aveam azotatul undeva la 1.100 lei, acum este la 3.300 lei/tonă. Mai mult decât atât, văd că și semințele au venit cu prețuri mărite”, a precizat fermierul Valentin Popa într-o ediție specială a emisiunii ”Agricultura la Raport”, realizată de Ovidiu Ghinea la Târgul INDAGRA.

În aceste condiții, specialiștii se așteaptă ca anul agricol trecut să nu mai poată fi replicat prea curând.

”Veriga fertilizării este cea mai importantă la realizarea recoltelor; să se mărească de trei ori este extraordinar de mult. Dacă te duci cu îngrășămintele la 3.000 lei, costul total la hectar se duce la peste 6.000 liniștit. Nu știu unde se va ajunge, pentru că prețul la produsele agricole a crescut cu maxim 40-50%, în timp ce îngrășămintele au crescut cu 300%, a crescut și curentul, a crescut și motorina, iar pesticidele au un trend să crească cel puțin 5% pe an. Cheltuielile se vor duce foarte sus, nu știu dacă vom mai avea un an agricol cum a fost acesta”, a subliniat Ion Cioroianu, vicepreședintele Asociației Fermierilor din România.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole