Prețul rapiței – Când TREBUIE să vândă fermierii. Informații de ULTIMĂ ORĂ

piața rapiței rapita

Prețul rapiței a ajuns la cote record lunile trecute, după care a avut o scădere accelerată, iar fermierii care credeau că vor da lovitura cu această cultură au început să își pună semne de întrebare. Motivele din spatele acestor fluctuații de prețuri sunt multiple, astfel că am apelat la specialiști pentru a afla toate informațiile.

În emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri, a explicat de ce a scăzut prețul rapiței în ultima vreme, dar și când trebuie să se aștepte fermierii la noi creșteri.

”Rapița decade, pentru că așa este normal, așa trebuie să se întâmple lucrurile. Recoltele bogate de rapiță din UE, recoltele bogate de rapiță din Canada, care arată foarte bine, recoltele din Australia au făcut ca prețul să scadă. De un an și jumătate, rapița are un alt atribut – poate juca și în complexul uleiurilor vegetale, poate juca și în complexul industrial, pentru că se fabrică biodiesel. Astfel, este influențată de orice se întâmplă în complexul uleiurilor vegetale.

Am văzut cum Indonezia mărește cota de export și prețul scade la uleiul de palmier, pentru că ei au rămas cu foarte multe stocuri, s-au păcălit singuri. Au creat acel sistem de protecție în care au blocat toate uleiurile de palmier, crezând că nu vor putea acoperi piața internă și acum au rămas cu stocurile. Sunt nevoiți să vândă la un preț mai mic, ceea ce înseamnă că influențează restul partenerilor de complex, adică uleiul de floarea soarelui, uleiul de soia și uleiul de rapiță. (…) Rapița va avea o creștere și o cerere, dar nu va reveni această cerere mai devreme de jumătatea lunii octombrie”, a explicat Cezar Gheorghe pentru AGRO TV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *