Prețul porumbului, paralizat! Cotația din Portul Constanța în acest moment

Prețul porumbului rămâne nemișcat în Portul Constanța, pe fondul blocajelor logistice care au loc pe piața europeană. Specialiștii susțin că situația va rămâne la fel și în perioada următoare, iar singura șansă pentru ca prețurile să crească este înrăutățirea vremii.

Potrivit analistului Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, prețul porumbului, dar și cel al grâului, ar putea să crească dacă vremea rea de pe perioada iernii va îngreuna circulația navelor care transportă mărfuri.

”Logistica, efectiv, a cam paralizat toate tranzacțiile cu porumb, a fost ca un efect de domino. Întârzierile din Ucraina către peninsula Iberică a creat acolo un lanț de nave care au întârziat. Pe partea cealaltă a Oceanului, Brazilia, care a vândut către UE, a trebuit să exporte mai întâi soia și apoi să se focuseze pe porumb. Astfel, s-au creat lanțuri mari de nave în așteptare în porturile Spaniole pentru descărcare.

Porumbul, din acest motiv, rămâne la același palier de preț, 185 euro/tonă în Portul Constanța pentru zilele în care ne aflăm și nu vedem dezvoltări ulterioare are prețului, decât dacă vremea se va înrăutăți. (…) Va veni iarna, vor veni furtuni în marea neagră, zăpadă, vânturi extreme. Acest lucru va împieta exportul de mărfuri. Ne putem aștepta la anumite zvâcniri de preț în perioada următoare, totul depinzând de vreme”, a precizat Cezar Gheorghe în Agrojurnal, la Digi24.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole