Producția de porumb a României va fi mult sub așteptări anul acesta, iar prețul porumbului nu-i salvează nici el pe fermieri. Recoltele bune din America și din China mențin cotațiile la un nivel scăzut, astfel că fermierii români vor vinde în pierdere anul acesta. În aceste condiții, mai în glumă, mai în serios, producătorii români își vor vinde marfa la sac, în târgurile comunale, unde au șansa să obțină un preț mai bun decât în Portul Constanța.
Potrivit lui Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, prețul porumbului se situează la maxim 180 de euro/tonă în acest moment, în Portul Constanța.
”Ne așteaptă un raport WASDE care cu siguranță va marca scăderi de volume în România, Ucraina și Rusia, însă în același timp va genera o creștere în randamente în Statele Unite până în jurul valorii de 11,3 tone/hectar, ceea ce va conduce la un plus în recolta americană de minim 3 milioane de tone, până la 386,5 milioane de tone.
Asta înseamnă că oricât ne dorm noi ca România să conteze cu pierderea sa, SUA acoperă pierderea din România și Ucraina, iar surorile sud-americane (Brazilia și Argentina – n.r.) încheie foarte bine recoltarea porumbului. Cel mai mare cumpărător, China, are o recoltă foarte bună, de 292 milioane de tone, și implicit va importa mai puțină marfă.
Porumbul românesc va fi vândut la saci și la baniță în târgurile comunale, pentru că astfel, cei care mai produc, au posibilitatea să vândă la un nivel de preț mult mai ridicat decât ceea ce oferă Portul Constanța. Portul Constanța rezidă astăzi la 178-180 euro/tonă”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, la Digi24.