Prețul porumbului la poarta fermei! Cine se bate azi pentru marfa fermierilor
Producția de porumb a României va fi la cote scăzute anul acesta, nu doar din punct de vedere al cantității, ci și al prețului. Prognozele de recoltă indică o scădere la aproape jumătate din producția estimată la începutul sezonului, iar prețul porumbului se menține extrem de jos, pe fondul recoltelor bune din America de Nord și de Sud.
Astfel, România nu va avea prea mult porumb de exportat în acest sezon, iar marfa pe care o vor produce fermierii va fi la mare căutare în țară. Procesatorii au început să iasă deja la cumpărături, iar prețul oferit pe porumb este de maximum 900 de lei/tonă.
”Dezastrul nostru se cotează la maxim 7 milioane de tone producție națională. Deja vedem o competiție generată pe piața internă, care s-a angajat la achiziții la niște niveluri care sunt echivalente cu indicația Portului Constanța în țară; în zonele de nord, în zona Moldovei, se oferă 850-900 lei/tonă, ceea ce este echivalent cu 875-890 lei/tonă cât se oferă în Portul Constanța astăzi.
Este un scenariu pe care l-am prevăzut de două săptămâni, piața internă se va lupta pentru această marfă. 7 milioane de tone înseamnă circa 2,8 milioane de tone care merg în consumul de subzistență, adică să hrănească animalele din bătătură; diferența va trebui să intre în capacitatea pieței interne, în zootehnie, în industria de furajare. România nu prea va avea ce să ofere la exportul de porumb în acest sezon. Poate vom atinge maxim 1 milion de tone în export”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, la AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.