Prețul porumbului în Portul Constanța – De ce au scăzut cotațiile
Prețul porumbului în Portul Constanța a înregistrat o nouă scădere, chiar dacă recolta din țara noastră se anunță a fi mult sub așteptările inițiale. Deși România nu va recolta mai mult de 10 milioane de tone în acest sezon, recoltele bune și stocurile mari anunțate de Statele Unite ale Americii au dus la o prăbușire a cotațiilor.
În emisiunea ”Agricultura Modernă”, expertul în piața cerealelor Cezar Gheorghe a explicat întreg mecanismul din spatele prețului porumbului.
”La porumb, din păcate, avem probleme la nivel național. De unde vedeam o recoltă de 13 milioane de tone, dacă o vedem la 10 milioane în momentul acesta ar fi minunat, din cauza secetei și a suprafeței reduse. Fermierii s-au speriat suficient de tare de cultura porumbului și au redus suprafețele.
NASS a generat pe 28 iunie cel mai așteptat raport al anului, care spune câtă sămânță de porumb s-a semănat în SUA. Față de intențiile din 28 martie, s-a însămânțat mult mai mult porumb; la un randament de 11,4 tone/hectar, randamentul mediu în SUA, înseamnă un plus de 6,8 milioane de tone. În plus, au venit și au spus că au un plus în stocuri față de anul trecut de 22,6 milioane de tone, ceea ce îi conduce la un plus la nivel global de 29,4 milioane de tone, ceea ce este mai mare decât producția Ucrainei de porumb. Ei au un efect dărâmător asupra prețului porumbului.
Acest stoc trebuie împins undeva, iar acesta duce în jos, pe Chicago Board of Trade, cotația porumbului, care s-a dus la un nivel istoric de sub 420 de cenți/bushel. Vedem rezultatul: de la 177-180 euro/tonă în Portul Constanța, prețurile au căzut la 170 euro/tonă”, a precizat Cezar Gheorghe, pentru AGRO TV.
2 thoughts on “Prețul porumbului în Portul Constanța – De ce au scăzut cotațiile”
Sunteți plătit sa faceți teatru…mai luați o pauza cu afirmația
Prosteală pe față!
Fermierii sunt jucați cu pixul de la bursă și nu înțeleg de ce se ia în calcul porumbul modificat genetic din SUA și Ucraina? Din cate știu în Europa porumbul și soia modificate genetic sunt interzise.
Medii de 11,4t/hai!?
Să-l mănânce ei!