Recolta de porumb din Europa suferă din cauza secetei, însă prețurile pe bursele internaționale continuă să stagneze și o vor face și în perioada imediat următoare, spun specialiștii.
Într-o analiză prezentată în emisiunea Agrojurnal la Digi24, Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale, a explicat trendul actual de pe piața porumbului, dar și când este de așteptat ca prețurile să înceapă să urce.
”Prețul porumbului rămâne static oarecum și vom vedea cum el va crește după expirarea lunii septembrie la grâu și, implicit, la porumb, pe Chicago Board of Trade, apropiindu-se de prețul grâului. În mod practic, vedem prețul porumbului egal cu cel al grâului, iar ceea ce se întâmplă în termeni de tranzacții în piață ne confirmă acest lucru.
China a cumpărat în liniște circa 500.000 tone de grâu furajer din Franța, ceea ce ne indică că ei înlocuiesc porumbul în furajare cu grâul. Asta înseamnă că porumbul va avea un preț cel puțin egal cu cel al grâului. Cu alte cuvinte, astăzi nu vedem nicio schimbare și nu vom vedea nici în următoarele 12 zile, în ceea ce privește prețul porumbului.
Fermierii români vor intra la recoltat porumbul, iar sfatul nostru este să încerce să observe piața în următoarele 10-12 zile, mai precis până la momentul eliberării raportului USDA, când s-ar putea să vedem niște ajustări în mod pozitiv asupra prețului porumbului, în special în prețul pentru export și în prețul către piața internă, care este destul de competitivă în acest aspect”, a precizat Cezar Gheorghe.