Prețul grâului și cel al porumbului, din nou pe val. Care sunt temerile pe piața cerealelor

Prețul grâului pentru panificație, pentru decembrie, a crescut marți pe piața europeană Euronex cu 14 euro în timp ce, prețul porumbului a crescut cu peste 8 euro tona față de tranzacțiile din ziua precedentă. Piețele cerealelor au anumite temeri legate de posibilitatea organizării unor referendumuri în regiuni ucrainene ocupate de Rusia, legate de alipirea la Rusia.

Prețul grâului la închiderea bursei

La informațiile potrivit cărora în zonele ucrainene ocupate de Rusia se vor organiza referendumuri în vederea alipirii la Rusia, piața cerealelor a reacționat, ieri, violent. Potrivit datelor AgriCensus, citate de economica.net, pe Euronext, contractele futures pentru grâul de morărit din decembrie au atins 339,75 euro tona, în creștere cu 14 euro față de cotațiile de luni. Ulterior, la închiderea bursei, prețul era de 339,25 euro  tona. 

Cresteri s-au înregistrat și în cazul porumbului. Prețul porumbului pe Euronext a atins un maxim de 331,75 de euro tona, în creștere cu 8,25 euro tona față de cotațiile de luni.

„Referendumurile pentru alăturarea la Rusia a regiunilor ocupate din Ucraina reînvie îngrijorările legate de aprovizionare”, a declarat un observator al pieței, pentru AgriCensus.

Patru zone aflate sub control parțial al Rusiei au anunțat planuri pentru referendumuri urgente privind aderarea la Rusia: Donețk și Luhansk în estul Ucrainei și Kherson și Zaporizhzhia în sud.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole