Prețul grâului a prezentat o scădere semnificativă pe bursele internaționale, în special pe Chicago Board of Trade, în cursul ultimei săptămâni. Totuși, potrivit specialiștilor, această scădere nu s-a prea resimțit în piața fizică, fiind mai degrabă generată de jocurile fondurilor speculative, nu de realitățile din piață.
Astfel, prețul grâului în Portul Constanța a scăzut foarte puțin față de săptămâna trecută, însă ecartul dintre marfa furajeră și cea de panificație se mărește.
”Grâul a condensat puțin, din cauza a ceea ce s-a întâmplat pe Chicago Board of Trade, și avem indicații de 212-213 euro/tonă pentru marfa livrată în Portul Constanța. Dar atenție, se mărește diferența între grâul de panificație și grâul de furaj, iar ea a ajuns deja la 16, poate și 20 de euro/tonă, pentru că lumea a înțeles că este mult grâu de furaj în UE, România și Ucraina, și nu prețuiește decât calitatea mărfurilor”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în Agrojurnal la Digi24.
În ceea ce privește prognozele la nivel mondial, atât în Argentina, cât și în Australia, se întrevăd scăderi de producție. La fel, și Kazahstanul va produce cu 4 milioane de tone mai puțin grâu față de prognoza inițială.