Odată cu intrarea în luna septembrie, atenția burselor internaționale s-a mutat către indicația decembrie 2023 în ceea ce privește cotațiile grâului. Acest lucru s-a resimțit și în cea mai recentă licitație de grâu organizată de Egipt, care s-a încheiat cu valori semnificativ mai mari față de cea precedentă în ceea ce privește prețul grâului.
Astfel, prețul grâului pe care îl primesc fermierii astăzi în Portul Constanța este în jur de 210-212 euro/tonă.
”La grâu, ne mutăm în indicația decembrie 2023 și vedem premiumurile de 10-12 euro/tonă, față de indicația septembrie 2023. Acest lucru indică un nivel de susținere acordat grâului, pe care l-am văzut și în licitația din Egipt, care s-a terminat la un nivel mai ridicat față de penultima licitație, cu 8-9 euro/tonă”, a precizat Cezar Gherghe, expert în comerțul cu cereale, în Agrojurnalul Digi24.
În ceea ce privește episodul petrecut acum câteva zile la licitația pentru Egipt, România a reușit să vândă 120.000 de tone, profitând de nivelul de preț mult prea mare oferit de Rusia. Astfel, România își consolidează poziția de al doilea cel mai mare exportator de grâu în Egipt pe parcursul acestui sezon.
”România a câștigat cu un lot de 120.000 de tone, prin doi participanți, iar Franța un lot de 120.000 tone, printr-un singur participant. Rusia menține un nivel de bază enunțat la 270 dolari/tonă în paritatea FOB. În schimb, România a venit la un nivel de 261 dolari/tonă în paritatea FOB și a câștigat cele 120.000 de tone pe care și le-a dorit.
De la începutul sezonului, Rusia are un nivel de vânzări către Egipt de 590.000 tone. România este pe locul doi, cu 240.000 de tone. Asta ne arată că, încet încet, România a înțeles că trebuie să mișcăm acest surplus de marfă”, a explicat Cezar Gheorghe.