Prețul grâului explodează pe burse!

E din nou agitație pe piața internațională, după ce India a restricţionat exporturile de grâu! La burse, cotaţia grâului a înregistrat luni creşterea maximă admisă într-o şedinţă, ameninţând să conducă la o nouă creştere a preţurilor produselor alimentare, transmite Bloomberg, citat de AGERPRES.

Astfel, la bursa de la Chicago cotaţiile futures au crescut cu 5,9% până la 12,47 dolari per bushel, înregistrând cel mai ridicat nivel din ultimele două luni. De la începutul anului şi până în prezent, preţul grâului a crescut cu aproape 60%, determinând majorări de costuri pentru o gamă largă de produse, de la pâine şi până la tăiţei.

India a anunţat vineri interzicerea exporturilor de grâu, motivând că mișcarea este determinată de rațiuni ce țin de propria sa securitate alimentară. Decizia guvernului de la New Delhi a generat critici din partea miniştrilor Agriculturii din grupul G7, care au apreciat că o astfel de măsură va înrăutăţi criza mondială.

Deși India nu este un mare exportator mondial de grâu, impactul semnificativ pe care l-a avut decizia guvernului de la New Delhi scoate în evidenţă situaţia dificilă în care se află aprovizionarea globală cu grâu, după invadarea Ucrainei, mai ales în condițiile în care seceta, inundaţiile şi valurile de căldură de acum ameninţă recoltele din marile țări producătoare.

Potrivit cifrelor oficiale, anul trecut India a exportat doar şapte milioane de tone de grâu dintr-o producţie de 109 milioane de tone.

„Dacă un embargo ar fi fost anunţat într-un an normal, impactul ar fi fost unul minim, dar pierderea volumelor din Ucraina agravează problemele”, a subliniat Andrew Whitelaw, analist la firma Thomas Elder Markets.

Decizia Indiei se adaugă unul val de măsuri protecţioniste anunţate de la începutul războiului din Ucraina. Guvernele din întreaga lume încearcă să asigure aprovizionarea cu alimente a pieţei interne, în contextul creşterii preţurilor. La rândul său, Indonezia a oprit exporturile de ulei de palmier, în timp ce Serbia şi Kazahstan au introdus cote la exporturile de cereale.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole