Prețul grâului AZI la poarta fermei – Cât se plătește pe marfa furajeră și de panificație

Mulți fermieri din țară au încheiat deja perioada de recoltă la grâu, alții se află în plină campanie. Cu toții, însă, își fac atent calculele privind producțiile și mai ales prețurile de vânzare a mărfii, astfel încât să se asigure că nu vor ieși în pagubă. În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu mai mulți fermieri din zona de sud a țării, pentru a afla prețul grâului care se oferă zilele acestea la poarta fermei.

”După părerea mea personală, nu cerealele din Ucraina influențează prețul din România, pentru că dacă ne uităm astăzi pe bursa de la Paris, avem 222 de euro/tona de grâu, traderii îl iau ca preț de referință, și atunci ne dau în momentul de față, cel puțin în județul Mehedinți, 83-84 de bani/kg de grâu furajer și până la 90 de bani/kg pentru grâul de panificație. Acestea sunt prețurile”, a precizat fermierul Cornel Stroescu, din județul Mehedinți, pentru AGRO TV.

Lucrurile stau asemănător și în Teleorman, spune fermierul Marian Popa.

”Evident, s-a trecut la treaba aia pe care o știam, în perioada recoltatului scade prețul. E grâu peste tot, fermierii n-au unde să-l depoziteze, e nevoie și de bani. A fost grâul 1 leu/kg la începutul recoltatului, iar acum este 0,82 lei/kg la furaj și 0,87 lei/kg la grâul cu indici de panificație, la noi în zonă”, a precizat Marian Popa, fermier din județul Teleorman.

În aceste condiții, fermierii care au reușit să producă marfă cu indici de calitate buni se feresc să o vândă în acest moment, în speranța că prețul va mai crește după încheierea campaniei de recoltare.

”Să vă citesc datele de la mine: greutate hectolitrică medie 77,57 și proteină medie 15,42, iar prețul este 88 de bani/kg. Păi e preț ăsta? Îmi vine să plâng; am făcut stoc de grâu în curte, sub cerul liber, că n-am unde să-l depozitez”, ne-a spus Daniel Radu, fermier din județul Ilfov.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

2 COMENTARII

  1. 70 de bani grau de panificatie, sau furajer nu conteaza pentru centrele de colectare in Bihor. Ii doare undeva daca nu are gluten nici nu ti-l cumpara

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole