Prețul grâului 2022 – Cotațiile din Portul Constanța și Euronext

Prețul grâului a revenit la valorile pe care le înregistra înaintea începerii războiului din Ucraina, afirmă Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole. Potrivit unei analize prezentate de specialist în emisiunea Agrojurnal la Digi24, prețul grâului în Portul Constanța se învârte în jurul valorii de 335 euro/tonă.

”Grâul nu a suferit absolut nicio degradare, doar o scădere în producție de 2,2 milioane de tone, acoperită cu o scădere în consum de un milion de tone și o scădere în stocuri de un milion de tone. Emoția care a fost generată de bombardamentele rusești asupra Ucrainei s-a disipat, astfel că vedem grâul, după cum am anticipat, revenind la nivelurile de dinainte. 

În cotațiile Euronext, vedem grâul în jurul valorii de 348-350 euro/tonă, iar în Portul Constanța a revenit în jurul valorii de 335-337 euro/tonă. Cu alte cuvinte, ne-am întors exact de unde am plecat. (…) Orzul rămâne în continuare stabil, în jurul valorii de 295 euro/tonă în Portul Constanța”, a precizat Cezar Gheorghe.

În ceea ce privește Portul Constanța, expertul a mai subliniat presiunea care este pusă pe capacitatea logistică din port în aceste zile. Practic, fluxurile de marfă din România, cumulate cu cele venite din Ucraina, au umplut aproape complet depozitele.

”Într-un cadru general, Portul Constanța este foarte foarte aglomerat, mărfurile nu prea mai au spațiu pentru a fi depozitate în așteptarea navelor și putem spune că este aproape de maximul pe care îl poate primi în aceste zile. Fluxurile din Ucraina se întretaie cu fluxurile românești și astfel se vede că nu este suficientă capacitate în Portul Constanța”, a mai explicat Cezar Gheorghe.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole