20 mai 2022 - 07:54

Prețul grâului 2022 – Când și cum trebuie să vândă fermierii

Situația de pe piața cerealelor în aceste zile se schimbă de la o zi la alta, pe fondul crizei provocate de conflictul armat din Ucraina. Ca orice criză, însă, ea poate să creeze și oportunități, iar în cazul României, acestea se manifestă în sectorul agricol, prin prețul bun al grâului și al altor culturi.

Potrivit lui Cezar Gheorghe, expert analist în comerțul cu cereale în cadrul Clubului Fermierilor România, grâul se vindea ieri în Portul Constanța cu până la 355 de euro/tonă, iar trendul este unul ascendent. În acest context, fermierii care mai au marfă pe stoc sunt sfătuiți să urmărească mișcările de pe piață în fiecare moment, pentru a profita de prețurile mari care le pot aduce venituri importante.

”România a avut un nivel de export până în jurul datei de 22 februarie de 4,85 milioane de tone de grâu. România consumă anual intern în jur de 3,3 milioane de tone, pentru panificație și uzul furajer. Ar fi un maxim de 2,8 – 3 milioane de tone care ar trebui să mai iasă, dacă ne raportăm la producția anului 2021, de 11,2 milioane de tone.

Dacă vorbim de un fermier care are grâu pe stoc, sfatul meu este să verifice în fiecare moment piața, să nu acționeze pe baza instinctului de nevoie de lichiditate și să își culeagă potențialul. Ceea ce vă pot spune astăzi, ca tendințe și ca idei de preț, zilele trecute a avut loc o licitație eșuată a Egiptului în achiziția de grâu și au fost oferte de 400 dolari/tonă pentru grâu franțuzesc și 432 dolari/tonă pentru grâu american, încărcat în US Gulf.

Chiar dacă mânie se va încheia conflictul din Ucraina, cât va dura ca porturile ucrainene să-și reia activitatea operațională? Îmi este teamă că vom trece peste recolta de grâu de anul acesta. România, la ora aceasta, nu se prezintă extraordinar în ceea ce privește recolta nouă de grâu. Dacă luăm o medie multianuală de 9,6 milioane de tone de grâu, să știți că noi am pierdut deja 1,2-1,3 milioane de tone, pentru că am însămânțat târziu și nu am avut precipitații. Aici e marea problemă”, a explicat Cezar Gheorghe în cadrul emisiunii ”Agricultura, o șansă pentru România”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.