• Prețul gazelor a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimele 3 luni! Cât poate dura această situație

    Gazele au început să se ieftinească. Prețul gazelor, acel preț de referinţă pentru Europa, a continuat să scadă, marți, atingând cel mai scăzut nivel înregistrat de la mijlocul lunii iunie. Specialiștii spun că principalii factori care au dus la ieftinire sunt temperaturile ridicate și oferta în creștere, mai ales de gaze naturale lichefiate.

    Despre prețul gazelor și despre volatilitatea pieței gazelor, experții își exprimă speranța ca acestea să nu fie atât de mari și să trecem cu bine de iarnă. „Cred că piața nu și-a epuizat potențialul de a fi volatilă. Volatilitatea poate să fie în creștere și din nou să avem episodic anumite aprecieri. Dar, sperăm ca tendința generală să fie una liniștită și să nu mai vedem (…) salturi atât de mari de preț și să trecem cu bine de această iarnă”, a subliniat, la TVR INFO, expertul în energie Claudiu Cazacu.

    Cerere mai scăzută și ofertă mai abundentă de gaze

    „Piața a trecut cu bine de o perioadă de mare preocupare vizavi de umplerea depozitelor și în momentul în care avem facilitățile pline în proporție de 90, chiar peste 90%, este normal că lucrurile se prezintă altfel. A beneficiat, de asemenea, cred eu, de o conjunctură favorabilă, având în vedere că importurile de gaz natural lichefiat dinspre China au fost diminuate, cu o economie încetinită de restricțiile de COVID și, de asemenea, cu o vreme destul de caldă. Toți acești factori împreună, aș spune eu, poate și cu măsurile anunțate de limitare a volatilității pieței pe platforma de gaze naturale din Olanda, se văd în piață, dar, mai ales, avem argumentele acestea fundamentale vizavi de cerere și de ofertă, cerere mai scăzută și de ofertă mai abundentă, din moment ce avem niște stocuri în depozite”, a explicat Claudiu Cazacu la TVR.

    Cât poate dura această situație?

    „La anul, fără aceste resurse dinspre Rusia, e posibil să fie ceva mai dificil”, atrage atenția Claudiu Cazacu. „Deși se fac investiții în terminale, iată că e atât de mult timp, încât deocamdată în Spania este dificil să se descarce tot ce cară, aceste vase încărcate cu gaz naturale lichefiat”.

    Potrivit Pro Tv, surse citate de Reuters susţin că, în prezent, sunt peste 35 de tancuri încărcate cu gaze lichefiate care stau la coadă în largul coastelor Spaniei şi în jurul Mediteranei, pentru că nu găsesc locuri în porturi pentru a-și descărca marfa. Astfel, venirea simultană a mai multor cargouri de gaze lichefiate a scos la lumină capacitatea limitată de prelucrare a Europei. Pe de alta parte, facilităţile existente care transformă gazele lichefiate înapoi în gaze bune de ars, la aragaz sau în centrale termice – operează deja la capacitate maximă.

    Views: 0

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

      ARTICOLE RECENTE   

    PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2024 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

    Hide picture