Prețul cerealelor la cel mai ridicat nivel din ultimele 3 luni! Cu cât se vând grâul, porumbul și soia la Chicago

Prețul cerealelor pe Bursa de la Chicago au înregistrat cel mai ridicat curs de la sfârșitul lunii iunie. Cauzele sunt multiple: estimarea scăzută a recoltei de porumb și a celei de soia  dar și o cerere de porumb estimată a fi mai mică cu 4 milioane de tone.

Departamentul American pentru Agricultură (USDA) și-a redus drastic estimarea recoltei de porumb și a celei de soia din SUA, un anunț care a adus prețurile la cel mai ridicat nivel de la sfârșitul lunii iunie. Aprovizionarea cu grâu la Marea Neagră este însă, revizuită în sus.

Cotațiile de porumb și soia din SUA s-au accelerat rapid luni seară, în urma celui mai recent raport al Departamentului Agriculturii (USDA). Producția de porumb este acum prognozată la 354 Mt, față de 364 Mt, din ultimul raport, ceea ce reprezintă o scădere de 30 Mt pe un an!

USDA estimează că cererea de porumb din SUA  va fi mai mică cu 4 milioane de tone

Această diminuare semnificativă este atribuită unei scăderi a recoltelor, dar și reducerii suprafețelor recoltate. O parte din regiunile de cultivare a porumbului a fost serios afectată de seceta care a lovit vestul țării, în special Nebraska și Kansas.

„Au redus cererea”, a spus Don Roose de la US Commodities, menționând că USDA a redus estimarea cererii de porumb din SUA cu aproape 4 milioane de tone, ceea ce a influentat și efectul asupra prețurilor.

Reducerea, în special a previziunilor pentru hrana animalelor și producției de etanol, a limitat impactul asupra stocurilor de la sfârșitul campaniei, stocuri estimate să scadă cu puțin peste 4 milioane de tone.

 Grâul, producție de mare succes în bazinul Mării Negre

În ceea ce privește grâul, ale cărui recolte au fost deja finalizate în Statele Unite și Europa, prognozele s-au majorat pentru Ucraina și Rusia cu unul, respectiv trei milioane de tone. Producția rusă ar atinge un record istoric de 91 Mt.

„Putem vedea clar că bazinul Mării Negre a fost în sfârșit o zonă de producție de mare succes în acest an, în ciuda temerilor legate de invazia Ucrainei”, spun specialiștii americani.

„Estimările de export ale acestor țări nu au fost însă modificate, în ciuda perspectivelor pe care le avem cu coridoarele care au făcut posibilă, de la începutul lunii august, reluarea transportului maritim din Ucraina”,  mai spun americanii de la USDA.

 Prognoză scăzută pentru boabele de soia

 Departamentul Agriculturii din SUA a surprins operatorii prin estimarea redusă a recoltei de soia amaricana, cu 4 Mt mai puțin anul acesta, adică o recoltă de 119,2 Mt (120,7 Mt anul trecut).Prețul cerealelor

Inspecțiile săptămânale de cereale în porturile din SUA

Inspecțiile săptămânale de soia în porturile din SUA au scăzut sub valorile de săptămâna trecută, ajungând la 329 kt. Inspecțiile de porumb au revenit la nivelul scăzut al așteptărilor (447 kt), în timp ce inspecțiile de grâu au depășit valorile de săptămâna trecută (737 kt).

Prețurile cerealelor pe Bursa de la Chicago

După publicarea raportului USDA, grâul SRW cu scadență în decembrie 2022 a scăzut cu 10,75 c$/bushel ajungând la aproape de 8,59 dolari/bu. Contractele futures pe porumb din decembrie 2022 au crescut cu 11 dolari/bushel ajungând la 6,96 dolari/bushel, un nivel pe care nu-l mai atinsese din 23 iunie.

Soia pentru livrarea în noiembrie 2022 a crescut cu 76 c$/bushel, ajungând la 14,88 dolari/bushel, și a atins cel mai ridicat nivel în sesiunea dintr-o luna, pe Bursa de la Chicago. .

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole