Fermierii români s-ar putea confrunta anul viitor cu o situație mult mai dificilă decât cea de anul acesta, avertizează Gabriel Razi, expert în piețele de mărfuri agricole. Potrivit acestuia, prețul cerealelor ar putea suferi scăderi drastice anul viitor, pe fondul recesiunii globale.
”Dacă dobânzile vor crește în continuare, dacă situația se va înrăutăți, dacă recesiunea globală se va adeveri, clar am putea avea un nivel mult mai redus pentru rapița anului 2023 din punct de vedere al prețului.
Lumea nu rămâne fără cereale. Asta este o percepție locală, că există o penurie totală de cereale. Ar trebui să ne uităm mai atent la ce fac ceilalți, că nu suntem singuri pe lume. Brazilia va pune în primăvara aceasta o recoltă fantastic de mare pe piață; mă gândesc la porumb și la soia, vor veni cantități foarte mari în piață din Brazilia, care afectează bursele și ne afectează și pe noi”, a precizat Gabriel Razi pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.
Potrivit specialistului, cheltuielile extrem de mari pentru înființarea și întreținerea culturilor agricole nu se vor reflecta și în prețuri pe măsură ale mărfurilor de anul viitor. Astfel, fermierii se vor afla într-o situație delicată.
”Nu sunt neapărat optimist în legătură cu sezonul următor. Cred că va fi un sezon mult mai dificil față de sezonul actual, cred că aceste culturi de toamnă au fost înființate pe o structură de costuri foarte umflată într-un climat inflaționist, mă gândesc în special la îngrășăminte, și vor fi valorificate în vară, când climatul macroeconomic va fi cu totul altul. Vom discuta despre un efect de foarfecă, costuri mari și încasări mai mici față de așteptările pe care le are acum fermierul român”, a mai precizat Gabriel Razi.
Un răspuns
Multumim pentru aceasta informare. Simtim lipsa une strategii agricole nationale, ZOTEHNIA ESTE DECIMATA , CULTURA MAREESTE LA CHEREMUL TREDERILR. MULTUMIM, VA URMARIM CU INTERES .