Prețul cerealelor și oleaginoaselor, date de ULTIMĂ ORĂ! Când TREBUIE să vindeți marfa

După ce ieri v-am prezentat predicțiile furnizate de Cezar Gheorghe, Expert Analist pentru comerțul cu cereale la Clubul Fermierilor Români, privind prețul porumbului și grâului în perioada imediat următoare, trecem acum la capitolul oleaginoase.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, specialistul a făcut o radiografie a situației mondiale în ceea ce privește oleaginoasele, transpusă în același timp în sfaturi concrete pentru fermierii români privind piața și cea mai bună perioadă pentru vânzare. Potrivit lui Cezar Gheorghe, prețul semințelor de floarea soarelui a scăzut destul de mult în ultima perioadă, însă acesta ar putea reveni la un nivel satisfăcător pentru fermieri în prima lună a anului viitor.

”În privința oleaginoaselor, in să vă spun că prețul uleiului de floarea soarelui a scăzut în mod dramatic în bazinul Mării Negre în ultimele zile, din cauza faptului că nu există cumpărători. Mai mult decât atât, India a venit și a spus că va avea o prognoză de recoltă care va începe în februarie pe rapiță de 11 milioane de tone, față de 8,5 milioane de tone estimate inițial. Agregat cu faptul că uleiul de palmier a pierdut 4,9% pe bursa din Malaysia în ședința de tranzacționare din 15 decembrie și faptul că uleiul de soia înaintează foarte încet, ne-a dus către scăderea potențialului uleiului de floarea soarelui în aceste momente.

Cu toate acestea, vorbim de o cultură europeană, o cultură a bazinului Mării Negre care nu are înlocuitor pentru consum; uleiul de floarea soarelui este principalul favorit. Astfel, observăm că fermierii vor să țină stocurile în continuare, iar pe sfârșitul lunii ianuarie, procesatorii vor trebui să se aprovizioneze. Vorbim de procesatorii locali, procesatorii din Bulgaria și celelalte țări din UE. Am înregistrat o cerere, în schimb, a importului de semințe de floarea soarelui din Turcia, nu cu mult, circa 35.000 tone, dar este un aspect important ce trebuie luat în seamă. Totul agregat cu un curs favorabil al dolarului va face la un moment dat ca prețul semințelor să crească și să atingă un nivel care să satisfacă toți fermierii. Noi, în România, vom avea un avantaj competitiv între 3 și 15 ianuarie, datorită sărbătorilor pe rit vechi ce au loc în Ucraina și Rusia.

În portul Constanța, floarea soarelui se află la un nivel de 626-630 de dolari/tonă, deci a pierdut cam 30 de dolari/tonă. Le recomand fermierilor, cu multă înțelepciune să mai reziste un pic, până în 3-15 ianuarie și să vedem cum se testează piața în acel moment și care sunt răspunsurile cumpărătorilor”, a precizat Cezar Gheorghe în direct la AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole