Prețul cerealelor ACUM! Cu cât puteți vinde grâul, porumbul, orzul sau rapița

recolta cu cat se vinde graul Prețul cerealelor 2022 preturile cerealelor cerealele românești preturile cerealelor pretul graului preturi la cereale plati APIA sectorul vegetal piata cerealelor fermieri piata graului graul romanesc
Sursa foto: agriland.ie

Într-o perioadă în care seceta pedologică este din ce în ce mai accentuată, iar crizele din mai multe domenii se resimt puternic și în sectorul agricol, fermierii trebuie să fie mai atenți ca niciodată la fiecare fiecare leu investit și, implicit, la prețul cerealelor.

Cezar Gheorghe, expert în comerțul cu cereale, a prezentat o analiză detaliată privind situația actuală de pe piața cerealelor, în emisiunea Agro Jurnal la Digi24. Iată ce a spus specialistul:

”Trebuie să amintim că grâul are un preț de 350-352 euro/tonă în portul Constanța. Subsecvent, rapița se tranzacționează în jurul valorii de 707-710 euro/tonă. Rapița a crescut datorită faptului că a fost ajutată de soia, care în Mid West în Statele Unite nu arată extraordinar de bine, a crescut datorită faptului că uleiul de palmier a înregistrat și el o creștere în ultimele zile, și vedem pe tot complexul de uleiuri vegetale o creștere. (…) La semințele de floarea soarelui, am spus că vom înregistra o creștere de preț. Astăzi, portul Constanța generează un nivel de 570-575 dolari/tonă, în timp ce Varna generează 590 dolari/tonă. Întotdeauna Varna a fost înaintea noastră, pentru că au foarte multe unități de procesare în acea zonă.

Invităm fermierii să tranzacționeze cu foarte multă grijă semințele de floarea soarelui, pentru că ele vor fi puține și, aparent, nivelul de preț va mai crește. La nivel global avem o decădere în volume totale și vedem un minus de 5 milioane de tone față de anul trecut.

Orzul are o indicație de preț în jurul valorii de 300 euro/tonă livrat în portul Constanța, iar cerere există în continuare. Trecem la porumb, care staționează în jurul valorii de 300 euro/tonă. (…) Prevedem o creștere a prețului la porumb, care s-ar putea să treacă de nivelul de preț al grâului, pentru că Uniunea Europeană este o stâncă și nu va genera recoltă de porumb. După cum bine știm, UE are nevoie întotdeauna de porumb, în special peninsula Iberică, și are un nivel de import în fiecare an de 15-18 milioane de tone”, a precizat Cezar Gheorghe.

Picture of Ionuț Fîntînă
Ionuț Fîntînă

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture