Prețul cerealelor 2023 – La ce trebuie să ne așteptăm în privința grâului, porumbului și rapiței

Fermierii din cultura mare se află, anul acesta, într-o poziție delicată. După ce anul 2022 a oferit cotații record la cereale, lucrurile au revenit la normal în prezent, fapt care pe mulți i-a luat prin surprindere.

Din păcate pentru fermieri, veștile despre prețuri nu sunt bune nici în ceea ce privește următoarele luni. Culturile agricole arată foarte bine în multe zone ale lumii, iar toate prognozele de la acest moment indică recolte bogate în acest sezon, ceea ce înseamnă o continuare a trendului descendent al cotațiilor mărfurilor.

”Dacă ne uităm din punct de vedere agronomic, fermierul american seamănă astăzi porumb și soia într-un ritm foarte bun, ceea ce îi oferă ingredientele necesare pentru un potențial mare de recoltă. Avem multe luni de parcurs și o vară care poate fi una foarte fierbinte, vedem ce se va întâmpla pe parcurs, însă potențialul americanilor este foarte mare. Discutăm despre un nivel de peste 380 milioane de tone la porumb. Brazilia, în momentul acesta, arată fantastic. Recolta de soia este strânsă de pe câmp, prima recoltă de porumb este strânsă de pe câmp, termină semănatul pentru cea de-a doua recoltă de porumb și au și umiditate în sol suficientă cât să ducă și această recoltă la bun sfârșit. Nu în ultimul rând, Europa arată foarte bine la momentul acesta. Cu siguranță, recoltele de orz, grâu și rapiță vor fi peste cele de anul trecut”, a precizat Gabriel Razi, analist al piețelor agricole, pentru AGRO TV.

Găsiți în această situație, fermierilor nu le rămâne decât să se concentreze asupra lucrurilor pe care le pot controla, adică tehnologiile aplicate și costurile aferente acestora. În același timp, specialiștii îi avertizează pe agricultori că trebuie să-și ”reseteze” gândirea, după dezamăgirea din ultimele luni, pentru a putea fi pregătiți să profite de oportunitățile de piață care vor apărea pe parcursul acestui an.

”În primul rând, fiecare fermier trebuie să plece de la lucrurile pe care le controlează, iar lucrurile pe care le controlează sunt lucrurile din câmpul lui: productivitatea și costurile. Trebuie să le aibă în control și să le monitorizeze tot timpul, două lucruri critice pentru orice business agricol.

Lucrul cu care ne confruntăm noi acum este că vedem un impact emoțional destul de puternic al acestui declin de piață asupra fermierului român. Fermierul român deja este atât de dezamăgit de ce se întâmplă în burse, încât nu mai urmărește bursele. Nu e cea mai bună atitudine. Trebuie să vină fiecare cu un reset mental și să se gândească cu optimism la viitor, pentru că oportunitățile comerciale vor fi, aproape în fiecare sezon avem o problemă meteorologică într-un punct important din lume, problemă care generează volatilități. Oportunitățile pot veni și din zona politică, în fiecare zi au loc scenarii noi care mută aceste piețe. Într-adevăr, discutăm despre un climat macro-economic mai greu. Vom fi pe o plajă de preț cu siguranță mult mai redusă față de cea a sezonului trecut, însă fiecare fermier și negustor trebuie să-și seteze corect așteptările”, a mai subliniat Gabriel Razi, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole