Prețul cerealelor 2022 – Se anunță scăderi semnificative în perioada următoare

Previziunile privind prețul cerealelor în lunile care urmează nu sunt foarte îmbucurătoare pentru fermieri. Potrivit unei analize prezentate de Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri, grâul, porumbul și orzul se vor deprecia în perioada următoare.

Specialistul a vorbit despre factorii care influențează aceste scăderi la prețul cerealelor 2022, în emisiunea Agrojurnal, la Digi24. 

”Grâul se depreciază ca preț, pentru simplul motiv că Rusia are foarte multă marfă. Vă voi expune traseul grâului, la care nu am renunțat din luna mai, când am spus că va fi un traseu care va descrește pe paliere, datorită factorilor agregați. Primul factor a fost Federal Reserve, care a majorat dobânda de politică monetară pe etape. Astăzi ne aflăm la o diferență față de luna mai de 100 euro/tonă la grâu. Prețul în Portul Constanța este de 307 euro/tonă, iar în perioada următoare îl vedem ajungând la un nivel de 290 euro/tonă pentru grâul de panificație. Dacă nimic rău nu se întâmplă, prețul grâului s-ar putea să ajungă în jurul valorii de 275-280 euro/tonă în jurul lunii noiembrie.

Porumbul suferă aceeași degradare, fiind corelat oarecum cu grâul de furaj, și este scăzut la un nivel de 285 euro/tonă. Ucraina arată bine, jumătate din centura porumbului în Statele Unite arată foarte bine în acest moment. Cu alte cuvinte, chiar dacă la noi este rău, chiar dacă Uniunea Europeană nu arată bine, Ucraina și Statele Unite vor compensa deficitul.

Orzul este degradat și el în preț, pentru că este tras în jos de celelalte două mărfuri și vedem o indicație de maxim 270-275 euro/tonă în portul Constanța, dar va mai scădea. Îl vedem undeva la nivelul de 250-253 euro/tonă în lunile care urmează, datorită licitațiilor care s-au încheiat deja și care reflectă acest nivel de preț”, a precizat Cezar Gheorghe.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole