Presiuni la adresa MADR pentru interzicerea exportului de animale – ”Opriți vapoarele morții”

Activiștii pentru drepturile animalelor nu se lasă în lupta contra crescătorilor de ovine. O nouă asociație face presiuni la adresa ministrului agriculturii, Adrian Oros, să ia măsuri pentru interzicerea exportului de animale vii.

”Situația dificilă a celor 11 vapoare care transportau aproximativ 130.000 de animale vii spre Canalul Suez a demonstrat încă o dată riscurile la care au fost și sunt supuse animalele de fiecare dată când sunt transportate pe perioade atât de lungi pe mare”, se arată în mesajul publicat de Asociația Freedom and Respect for Every Earthling (FREE), care însoțește de asemenea o petiție prin care semnatarii îi cer șefului MADR interzicerea exportului de animale vii.

Demersurile asociației vin după ce, în urmă cu aproximativ o lună, activistul Gabriel Păun, consilier onorific al premierului Florin Cîțu, a participat în Parlamentul European la o dezbatere în Comisia de Anchetă privind protecția animalelor în timpul transportului, unde a susținut interzicerea exportului de animale vii din România. 

Ministrul Oros s-a opus, însă, în toate declarațiile publice, ideii de interzicere a exportului de animale vii, susținând că România are deja reglementări stricte în privința acestor transporturi. De asemenea, șeful MADR a trimis o adresă către europarlamentarii români în care le cere acestora să reglementeze corect transportul de animale vii, pentru că România nu-și permite să renunțe la această șansă pe care o are astăzi.

Subiectul a fost abordat de Ovidiu Ghinea în cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”, împreună cu fostul secretar de stat MADR, Daniel Botănoiu, care a avertizat asupra faptului că țara noastră s-ar putea trezi că va avea interzis la exportul de animale vii la sfârșitul verii, dacă presiunile activiștilor vor da rezultate.

”Dacă data trecută când am vorbit despre asta, eram 50% convins că această comisie va veni, acum sunt la 70%. Mă bazez pe faptul că cei care sunt în această comisie de anchetă au la bază un trecut mai ”colorat în verde”, fără să nuanțeze relația pe care trebuie să o aibă crescătorul de animale cu mediul, cu consumatorul. (…) E cel mai simplu să fii activist la o asociație și să critici și de gunoaie, și de transportul animalelor, și de păduri, dar fără să faci absolut nimic.

Cred că în vară o să avem această comisie venită și în urma ei o să ne trezim că s-au suspendat exporturile la sfârșitul lunii august sau septembrie. România este cel mai mare exportator de ovine. (…) Eu cred că avem condiții mult mai drastice decât au alte state, dar ținând cont de faptul că este o măsură care trebuie omogenizată, vor decide să suspende”, a precizat Daniel Botănoiu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole