29 septembrie 2021 - 05:32

Presedintele UNCSV: „Fermierii vor fi feriti de a fi executati de ANAF”

Fermierii vor fi feriți de a fi executați de ANAF pentru ceea ce înseamnă cheltuieli cu producția în curs de execuție! Alianța pentru Agricultură și Cooperare a reușit să obțină o uniformizare a practicilor ANAF de control asupra a ceea ce înseamnă cheltuielile pe care fermierii le-au efectuat cu producția în curs de execuție, din anul trecut, toamna anului 2019. Cheltuieli pentru a înființa și a întreține culturile agricole de toamnă, precum și cele de primăvară ce sunt afectate de secetă. Acele cheltuieli sunt deductibile din punct de vedere fiscal, a transmis Mircea Băluță, președintele Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV).

Președintele UNCSV a transmis în cadrul unei conferințe de presă că aspectele de secetă pedologică atrag după sine un impact financiar important în activitatea fermierilor. Acesta a fost unul din motivele pentru care Alianța pentru Agricultură și Cooperare a participat la mai multe întâlniri și videoconferințe cu reprezentanții Ministerului Agriculturii, Finanțelor, prim-ministrul României, dar și cu Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților, pentru promovarea unor inițiative legislative. În urma acestor discuții, s-a reușit pentru fermieri această uniformizare a practicilor ANAF.

„Am obținut acest accept, avem o circulară transmisă în teritoriu din partea ANAF, pentru a uniformiza practicile, pentru a nu pune fermierii în postura de a plăti impozit pe profit pe pierdere”, a declarat Mircea Băluță, președintele Uniunii de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV).

Anul acesta foarte mulți fermieri care sunt afectați de secetă nu au ce recolta sau recoltează foarte puțin, au făcute cheltuieli cu imputuri, cu forța de muncă, urmează apoi rate de plată, a menționat președintele UNCSV. „Acestea sunt cheltuieli care trebuie să fie recunoscute de Finanțe și admise în contabilitatea fermierilor, pentru că ele au fost efectuate în scopul obținerii de venituri”, a mai precizat Mircea Băluță.

Practica unitară a fost deja transmisă în teritoriu

„Nu este vina nimănui, cu atât mai puțin a fermierului că nu au un rezultat profitabil în acest an, pentru că modul în care seceta ne-a afectat activitatea își pune amprenta asupra rezultatelor financiare din acest an. Sub acest aspect considerăm că avem o reușită a Alianței pentru Agricultură și Cooperare în dialogul pe care l-am avut cu Ministerul Finanțelor și ANAF”, a declarat Mircea Băluță.

Această practică unitară este deja transmisă în teritoriu și din acest punct de vedere fermierii vor fi feriți de a fi executați de ANAF pentru ceea ce înseamnă cheltuieli cu producția în curs de execuție, cu pierderea pe care o realizează la culturile lor și vor avea dreptul de deducere și recuperare a TVA-ului aferent acestor cheltuieli cu imputurile pentru agricultură, potrivit președintelui UNCSV.

„Considerăm că este un succes al alianței care trebuie subliniat și menținut ca atare și în continuare pentru că este foarte posibil să ne lovim în continuare de ani secetoși, de ani problematici. Iar cheltuielile pe care fermierii le fac în fermele lor, pentru activitățile lor, sunt cheltuieli efectuate pentru obținerea de venituri, pentru a-și menține forța de muncă, pentru a se dezvolta pe mai departe”, a conchis Mircea Băluță.

Cele patru organizații (LAPAR, UNCSV, PRO Agro, APPR) s-au constituit în Alianța pentru Agricultură și Cooperare pentru a fi un partener de dialog și a reprezenta fermierii în problemele cu care se confruntă și în rezolvarea lor, pentru a putea merge mai departe.