17 octombrie 2021 - 00:32

Președintele României, invitat în solarul cu legume! ”Să vină doar 5 minute să-l traverseze”

Președintele României, invitat în solarul cu legume de către fermieri! Legumicultorii români sunt din ce în ce mai dezamăgiți de clasa politică, despre care spun că nu ia măsurile necesare pentru a veni în sprijinul lor.

Într-un context în care prețurile la poarta fermei sunt din ce în ce mai mici, iar prețurile pentru materialele de construcții și inputuri au explodat, fermierii se mai confruntă acum și cu vremea capricioasă care le pune în pericol culturile. Totul se întâmplă în timp ce politicienii, rupți de realitatea din satul românesc, nu fac nimic pentru a-i sprijini pe micii fermieri, spune Ion Păunel, reprezentant al Uniunii Salvați Țăranul Român.

În cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”, legumicultorul oltean a lansat un apel către întreaga clasă politică din România.

”Sectorul legumicol din România este într-un mare impas. Aceste lucruri s-au adunat de 30 de ani, dar s-au acutizat în ultimii 2-3 ani de zile. Legumicultura se pare că a rămas cenușăreasa agriculturii, cea mai nefinanțată ramură din agricultura românească. (…) La această dată, ne uităm la câteva legume care nu merită nici măcar să mai intri pe la ele: castraveții – 20-30 de bani, varza – 50-60 de bani, ardeiul gras a căzut până la 1,5 lei, vânăta la această dată este 2 lei. Vânzările au scăzut, inputurile s-au scumpit. Un kg din cea mai scumpă folie era anul trecut 16,5 lei, acum cea mai ieftină e 25 lei/kg. Țeava s-a dublat la preț, îngrășămintele s-au scumpit și ele. (…) Am avut întâlniri cu mai mulți legumicultori, nici nu știu cum să exprim ce sentiment au. Nelămuriți, nedumeriți, fără speranță. N-am văzut oamenii așa de mult”, a precizat Ion Păunel în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.

Legumicultorul a lansat chiar o invitație către politicienii români, inclusiv către președintele României, Klaus Iohannis, să vină să traverseze un solar de legume, pentru a vedea condițiile în care lucrează zi de zi legumicultorii români, pentru prețuri de nimic.

”I-aș invita pe toți parlamentarii din România, pe domnul ministru al agriculturii, pe fostul ministru, pe toți cei care activează în comisiile de agricultură, inclusiv pe președintele României, la 40 de grade Celsius afară, să vină doar 5 minute să traverseze un solar de 50 de metri, nu să lucreze 8 ore. (…) Mă scuzați pentru ce spun, dar pe noi ne bate soarele în cap ca pe capră în fund; și apoi mergem la piață și vedem că e 30 de bani kg de castravete și avem acasă o familie de întreținut, copii la școală. Nouă cine ne dă o pensie specială sau cine ne susține?”, a mai spus Ion Păunel.

Comments are closed.