29 noiembrie 2021 - 23:40

Președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților se teme că România nu va mai putea exporta carne de porc

mistreti_porcPreședintele Comisiei de agricultură, Nini Săpunaru, a declarat că pericolul cel mai mare în cazul apariției pestei porcine pe teritoriul României este unul economic pentru că România nu va mai putea exporta carne de porc.

„Nu există vaccin pentru pesta porcină africană, ea duce la moartea animalului însă nu avem probleme la populațiile de porci din crescătorii. Există însă un risc din punct de vedere economic. De 8 ani nu am putut exporta porci vii pentru că vaccinam pe pesta porcină clasică și acum când ar trebui să avem o situație de respiro, să rezistăm la condițiile conflictuale și concurențiale din piața comună… Noi nu suntem pe deplin în piața comună, cel puțin pe partea de porci vii, dar gândiți-vă că am putea exporta foarte bine pentru că la ora actuală avem cel mai mic preț la porcii în viu din Uniunea Europeană, pe o piață pe care noi nu o acoperim decât 45%. Acesta este pericolul economic al pestei porcine africane, nu pentru sănătatea animalelor care se vând pe piață”, a spus Săpunaru.

În opinia acestuia, una dintre măsuri ar viza ținerea sub control a populației de mistreți de-a lungul Dunării, care este de fapt principalul vector de răspândire a bolii.

„Dacă se face un cordon sanitar și se ține sub control populația de mistreți de-a lungul Dunării, la frontiere cu Ucraina și Moldova, eventual discuții cu medicii veterinari din Republica Moldova pentru a face niște controale preventive, cred că s-ar rezolva problema mult mai bine”, a explicat Nini Săpunaru.

Pesta porcină africană nu se transmite la om, însă virusul produce pierderi economice însemnate din cauza morbidității și a rezistenței ridicate a acestuia.(Sursa: AGERPRES)