Președintele ANSVSA: ”Nu am interzis niciodată comercializarea puilor de o zi”

Președintele ANSVSA, Robert Chioveanu, vine cu lămuriri în privința măsurilor întreprinse în urma depistării focarelor de gripă aviară pe teritoriul României. În cadrul Expo-conferinței Internaționale Meat Milk 2021, acesta a precizat că decizia de interzicere a comercializării puilor de o zi a fost greșit înțeleasă.

”Am convocat Centrul Național de Combatere a Bolilor în data de 7 mai pentru situația excepțională în care se afla sectorul avicol, și anume apariția unor focare multiple de gripă aviară în anul 2021. Nu am interzis niciodată comercializarea puilor de o zi, cum greșit s-a înțeles. A fost suspendată pentru 30 de zile doar comercializarea prin intermediul acelor intermediari. Puii de o zi nu mai puteau fi vânduți prin intermediul mijlocitorilor și intermediarilor. În schimb, toate fermele comerciale, orice formă organizată autorizată sanitare-veterinar, putea să comercializeze în această perioadă, pentru că era sub control”, a subliniat Chioveanu.

Potrivit președintelui ANSVSA, au existat intermediari care eu vândut păsări în 37 de județe, fără să aibă atestată starea lor de sănătate. În acest context, autoritățile au fost nevoite să intervină cu măsuri dure, până când au făcut trasabilitatea tuturor păsărilor comercializate și au stins focarele de gripă aviară depistate.

”Aveam foarte multe focare în foarte multe țări europene: Polonia, Ungaria, Cehia, Germania, Franța. Și atunci am introdus un control la vamă, un control în sistemul TRACES și un control la destinație. Ce s-a întâmplat de fapt: foarte mulți intermediari aduceau pui de o zi prin intermediul unor unități autorizate, stații de incubație, în loc să respecte legislația, să-i țină 21 de zile și apoi să fie comercializați. Acea măsură se impunea pentru că aveam o listă de distribuție de 37 de județe în care acești intermediari au răspândit păsări fără să aibă atestată starea de sănătate.

În momentul în care am avut liniște epidemiologică, am făcut trasabilitatea tuturor păsărilor, tuturor focarelor, n-am mai avut focare succesive, le-am închis pe cele 6 care au apărut în cele două județe, și apoi am dat o altă decizie prin care am suplimentat măsurile din 7 mai. Am reușit ca, împreună cu industria, să nu avem cazul Poloniei sau a altor state membre, unde evoluează sute de focare, iar statul plătește despăgubiri de sute de milioane de euro”, a mai subliniat președintele ANSVSA, Robert Chioveanu.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole