Prim-ministrul României, Ludovic Orban, le-a cerut oficialilor de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) să se mobilizeze pentru a majora subvențiile acordate fermierilor pentru fiecare hectar lucrat înregistrat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), precum și pentru a dezvolta sectorul zootehnic. În ultima ședință de Guvern, premierul a stat de vorbă cu reprezentanții MADR pentru a afla în ce stadiu se află Planul Național Strategic (PNS), subliniind importanța absorbției fondurilor destinate infrastructurii de irigații, desecare și drenaj.
”Ministerul Agriculturii, domnul secretar de stat, PNS – Planul Național Strategic și, de asemenea, gândiți-vă că vom putea accesa fonduri uriaşe pentru irigații, pentru combaterea deșertificării, pentru desecări, pentru combaterea eroziunii solului, lucrări de îmbunătățiri funciare și de combatere a pericolului de secetă, ca urmare a schimbărilor climatice. Aici va trebui să pregătim foarte bine proiectele, pentru că acolo avem nevoie de documentații tehnico-economice, avem nevoie de utilizarea soluțiilor moderne, inclusiv pentru asigurarea energiei electrice pentru funcționarea staţiilor de pompare și ar trebui puțin regândit sistemul acesta, să folosim mai mult căderea liberă, căderea gravitaţională a apei, şi mai puţin pomparea la deal, așa cum se întâmplă în unele dintre sistemele de irigație. Aici, vă rog, să vă mobilizați pentru că este extrem de important să utilizăm toate resursele disponibile, atât din bugetul Uniunii, cât și din Programul Național de Reziliență și Recuperare”, i-a transmis Orban secretarului de stat MADR prezent la întâlnirea de la Palatul Victoria.
Șeful Guvernului a mai subliniat și alte obiective care trebuie atinse prin noul PNS, printre care creșterea subvențiilor și dezvoltarea sectorului zootehnic.
”Valorificarea superioară a culturilor cerealiere se face prin dezvoltarea zootehniei, prin procesare. Trebuie să alocăm bani în aceste direcţii, pentru a stimula aceste două direcţii. Doi, accesul la piaţă – avem o mare problemă. Am avut n discuţii cu comercianți, cu supermarketuri, de-acestea în care toți îmi spun: e nevoie de colectare, depozitare, sortare, ambalare, marcare – operațiuni care, în general, sunt foarte greu de derulat. Aici trebuie să încurajăm asocieri, să încurajăm punerea în comun, identificarea acestor interese și obiective comune și punerea în comun pentru că accesul la piață este fundamental, pentru că el îți dă și posibilitate. M-am uitat la structura exporturilor – avem aproape 70% din exporturi cereale vrac şi animale vii. Şi structura exporturilor trebuie modificată şi trebuie redusă oarecum dependenţa de input-uri, pentru că dacă facem un studiu, vedem că avem o dependenţă de peste 70% pe input-uri, plus alte obiective care trebuie urmărite. Adică orice resursă pe care o alocăm trebuie să urmărească anumite obiective. (…) Există deschidere pentru grăbirea convergenţei astfel încât să putem să creştem sumele alocate la hectar, dar ele trebuie folosite în mod inteligent pe Pilonul 1”, a mai subliniat Orban.