22 ianuarie 2022 - 17:53

Premieră în Europa: România numără urșii pe baza probelor ADN

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunţat că numărătoarea urşilor în ţara noastră se va face pe baza probelor ADN, metodă folosită în premieră în Europa.

Aflat la Forumul Oraşelor Verzi, care s-a desfăşurat între 6 şi 12 septembrie, la Braşov, Ministrul Mediului Tanczos Barna a abordat și tema urșilor, făcând un anunţ surprinzător. România va fi prima ţară din Europa care va monitoriza populaţia de urşi cu ajutorul probelor AND, informează adevarul.ro.

Astfel, numărătoarea populaţiei de urs, în general una extrem de controversată, va avea de data aceasta un grad de credibilitate foarte ridicat. Tanczos Barna a precizat că s-a luat această decizie după ce numărarea urşilor prin metoda standard a eşuat de două ori.

Am avut două încercări de contractare a serviciilor pe procedura standard de numărare. Din diverse motive, nu avem, în continuare, un contract de prestări servicii cu un institut de cercetare care să facă estimarea rapidă, pe metodologia veche. Pe metodologia nouă, de identificare pe bază de ADN, avem un contract de finanţare semnat cu Ministerul Fondurilor Europene şi vom lansa licitaţia pentru a contracta servicii de estimare a populaţiei pe probe ADN. Este cea mai sigură, cea mai complexă şi fără precedent, chiar şi-n Europa”, a subliniat ministrul.

Tanczos Barna a mai arătat că nicio ţară din Europa nu vrea să adopte din urşii din România, astfel că problema suprapopulării cu aceste animalele trebuie rezolvată doar de către români. De aceea, potrivit ministrul Mediului, trebuie creat cadrul legal pentru intervenţia rapidă în intravilanul localităţilor. Astfel, în următoarea perioadă, ministerul va simplifica procedurile pentru a facilita intervenţiile şi în extravilan, în cazul în care sunt puse în pericol vieţile oamenilor.

„Până să finalizăm procesul pentru numărătoarea urşilor pe baza probelor ADN, trebuie să creăm cadrul legal pentru intervenţia rapidă în interiorul unităţilor administrativ teritoriale, în intravilan. Această ordonanţă este în vigoare, ordinele de ministru sunt emise, primarii au început deja să încarce într-o platformă electronică intervenţiile. Până acuma sunt doar alungări, în baza acestei ordonanţe de urrgenţă şi pot merge, gradual, de la alungare, până la relocare, tranchilizare şi împuşcare, acolo unde este nevoie, pentru că, în cazurile respective, trebuie să pornim de la principiul că viaţa umană este cea mai importantă”, a mai spus Tanczos Barna.