Pregătiri de Bobotează: 10.000 de litri de agheasmă

La Catedrala Mitropolitană din Iași au început pregătirile pentru ziua de prăznuire a Botezului Domnului (Boboteaza). Au fost pregătite şi aşezate în curtea Ansamblului Mitropolitan vasele pentru Agheasma Mare, iar astăzi, 5 ianuarie, va fi aşezată în faţa treptelor de intrare în Catedrala Mitropolitană crucea de Bobotează care anul acesta va fi împodobită din crengi de brad. 

Sfânta Liturghie din ziua prăznuirii Botezului Domnului va fi oficiată în ziua de sâmbătă, 6 ianuarie, în două locații diferite din incinta Ansamblului Mitropolitan, la altare diferite, cu începere de la ore diferite. Astfel, credincioşii pot participa în incinta Paraclisului Sfântul Ierarh Iosif cel Milostiv – Sala „Eclesia” din Muzeul Mitropolitan, de la ora 6.30, respectiv în Catedrala Mitropolitană, unde Sfânta Liturghie Arhierească va începe în jurul orei 9.00. 

Sfințirea cea mare a apei sau slujba de Agheasma Mare se va săvârşi la finalul Sfintei Liturghii din Catedrala Mitropolitană, pe esplanada din fața intrării în locașul de cult, ca și în anii precedenţi, în jurul orei 11.00 şi va fi săvârşită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de soborul de preoți și diaconi ai Catedralei. 

Credincioşii care vor dori să ia Agheasmă Mare de Bobotează vor trebui să se aşeze, întocmai ca şi anul trecut, pe rândul care va fi coordonat cu sprijinul autorităţilor locale. Va exista și un rând separat al credincioşilor care doresc să se închine la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Cei care ies din Catedrală de la închinat vor avea și posibilitatea să se aşeze apoi la rând spre a primi Agheasma Mare sau vor putea staţiona în incinta Ansamblului Mitropolitan pentru a asista la slujba de sfințire care se va săvârși începând cu ora 11.00 pe esplanada din fața Catedralei. Agheasma Mare va fi oferită apoi credincioșilor de aproximativ 40 de voluntari coordonaţi de clericii care slujesc la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Pentru sărbătoarea Bobotezei din acest an, au fost pregătite la Catedrală 10 vase cu apa (a câte 1.000 de litri fiecare). 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole