Povestea vinurilor cu iz franțuzesc, de la Crama Averești

vin_albaLa Averești vinurile încep să aibă iz franțuzesc. Această frază nu este nici pe departe o figură de stil sau o exagerare, ci vorbim despre activitatea cramei Averești care a condus către această realitate. Totul a fost posibil datorită investiției cunoscutului fermier Constantin Duluțe, care după o vizită în Franța și-a propus să implementeze toate tehnologiile folosite acolo și pe plaiuri moldave.
Vie tânără cu soiuri autohtone și internaționale
Viticultura este un domeniu pretențios, care necesită investiții și mai ales răbdare pentru că „roadele“ nu se văd imediat. Investițiile sunt cu atât mai mari dacă se urmărește pregătirea unei culturi în care lucrările mecanice vor predomina, însă aceasta este calea, spune Duluțe, dacă viticultorii români vor să aibă vinuri apreciate și peste hotare. Povestea acestuia în domeniul viticol începe în anul 2007, atunci când a preluat crama, iar în 2010 a început înființarea unor noi plantații. „Am cunoscut un francez care are afaceri în România și când mi-a spus că are 1.400 de hectare în Franța mai că n-am crezut. M-a invitat să vizitez podgoria și am fost total impresionat. Mi-am spus atunci că toată tehnologia de acolo o voi implementa și eu la Averești. În anul 2007 am preluat o cramă cu capacitatea de 3 milioane de litri, care era dotată cu tehnologia specifică acelui moment. Între timp am mărit capacitatea la 4 milioane de litri și mai urmează o creștere cu încă 2 milioane. Am investit foarte mult și în partea de utilaje dedicată prelucrării strugurilor și acum putem spune că avem tehnologie de ultimă oră. Plantația este tânără, am început în 2010 și am înființat până acum 500 ha de vie. Mai avem de înființat încă
Soiurile plantate au fost alese cu grijă, jumătate dintre ele sunt soiuri internaționale, iar pentru procurarea materialul săditor au încheiate parteneriate cu cele mai importante pepiniere din Europa. Cu toate acestea, emblemele societății sunt vinurile din soiurile Busuioacă de Bohotin și Zghihara de Huși pentru că „lor le-am acordat o atenție sporită și sunt adaptate foarte bine la condițiile din zonă și oferă vinuri foarte bune. Asta mai ales dacă ținem cont de altitudinea la care ne aflăm – 380 m, ne oferă nopți răcoroase și zile călduroase, iar vinurile rezultate au o aciditate foarte fină și o aromă pe măsură. Din păcate, în România nu mai producem nici măcar material săditor și am fost nevoiți să apelăm la firme din străinătate. Inițial am colaborat cu cea mai bună pepinieră din Franța, după care am apelat la o pepinieră italiană, cea mai mare firmă de material săditor din Europa. Dintre soiurile internaționale menționez Chardonnay, Traminer, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc și Reisling de Rin, acesta din urmă fiind un soi cu  aciditate ridicată și poate fi comercializat de sine stătător sau cupaje cu soiuri românești. În ceea ce privește soiurile autohtone, am trimis din țară altoiul, dumnealor au demarat lucrările necesare, noi am vizitat câmpurile din pepiniere, am urmărit evoluția pentru a putea aprecia calitatea, iar toamna am preluat materialul săditor“, spune viticultorul. (Integral pe agro-business.ro)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole