Încă nu s-a terminat cu povestea legată de pesticide, după ce Parlamentul European a respins, miercuri, categoric propunerea Comisiei privind planul de reducere cu 50% a utilizării produselor chimice de protecție a plantelor.
Potrivit Euractiv, după votul de la Strasburg, următorii pași sunt incerți, având în vedere că respingerea de către Parlamentul European a unei propuneri a executivului comunitar la prima lectură, fără o retrimitere la comisia care se ocupă de dosar, este foarte rară.
Ca urmare, cele două opțiuni probabile sunt fie o intervenție a Comisiei Europene în retragerea propriei propuneri, fie o decizie a miniștrilor UE de a continua lucrul la dosar, indiferent de rezultatul votului Parlamentului European.
Întrebat de Euractiv, un purtător de cuvânt al Comisiei a spus că executivul UE „ia notă” de vot, dar a refuzat să spună dacă acum va retrage în totalitate propunerea.
La rândul său, un reprezentant al Consiliului UE a declarat că miniștrii UE intenționează să „continue lucrul” la dosar. Președinția spaniolă a sperat anterior la un acord cu privire la poziția lor în decembrie, însă acesta nu putut fi obținut, cu statele membre împărțite pe mai multe poziții.
Dacă președinția spaniolă reușește să ajungă la un acord cu privire la dosar, poziția miniștrilor agriculturii din UE va sta la baza unui alt vot în Parlament, în urma procedurii rare de „a doua lectură timpurie”, care necesită aprobarea, respingerea sau modificarea textului Consiliului pentru a fi aprobat. cu majoritatea absolută a europarlamentarilor.
Deocamdată fermierii europeni nu pot răsufla încă ușurați cu privire la reglementările privind utilizarea pesticidelor, deși votul de miercuri din Parlamentul European le-a mai întărit speranțele, fiind salutat oficial de COPA-COGECA
„Prin [această respingere], europarlamentarii au transmis un mesaj decisiv: lipsa dialogului, impunerea de obiective de sus, refuzul de a evalua impactul și lipsa finanțării propunerilor agricole trebuie să înceteze acum”, a spus asociația într-un comunicat, denunțând „decalajul dintre retorica politică și lipsa unor soluții concrete” a dosarului.