Poveste din cel mai nepoluat sat din Europa: Şarpatoc

sarpatocDacă scoatem din calcul rezervațiile naturale și spațiile cvasi-nelocuite din zonele muntoase sau extrem nordice ale Europei, satele transilvănene sunt printre cele mai puțin alterate peisaje ale Bătrânului Continent. Un sat dintre toate de aici ar putea să fie cel mai neatins poluare.

Este vorba despre Șapartoc. O așezare pierdută, aproape în sens literal, printre dealuri. Niciun drum practicabil nu leagă localitatea de restul lumii. Cu căruța, mașina 4×4, pe bicicletă sau la pas, se poate ajunge la Șapartoc dinspre Sighișoara sau dinspre comuna Albești, de care depinde administrativ. Câteva aspecte naturale, care țin de izolare, și alte câteva, umane, care țin de înapoiere, i-au făcut pe experții Fundației Adept să avanseze ipoteza că Șapartocul este cel mai nepoluat sat din Europei. (…)
Biodiversitatea pajiștilor și a fânațelor din sudul Transilvaniei – zonă care cuprinde și Colinele Transilvaniei – este notorie printre oamenii de știință care se ocupă cu astfel de subiecte. Potrivit botanistului englez John Akeroyd, o somitate internațională în materie, în Europa mai există foarte puține terenuri agricole lucrate în mod tradițional, care să fi conservat o biodiversitate așa de mare. „Pășunile, în mod special, i-au impresionat pe oamenii de știință care le-au vizitat, deoarece atât de multe pot fi clasificate ca fiind de o Valoare Naturală Ridicată, o definiție subiectivă, dar utilă”, scria Akeroyd într-un articol științific din decembrie 2013.
sat_vechiPentru un turist ignorant, Șapartocul pare condamnat la moarte lentă, prin izolare și nepăsare. Dar nu e așa. În ultimii ani, Radu Moldovan, un inginer agronom de 29 de ani din Sighișoara a cumpărat patru case în sat. În 2012, când a cumpărat prima casă, nu voia decât să pună pe picioare o gospodărie unde să își cultive singur legumele și fructele. Apoi, în 2014, s-a pomenit în bătătura casei cu un grup de turiști străini, într-o căruță, care căutau cazare, după ce străbătuseră zona în lung și lat. Nu a avut unde să îi cazeze, dar ideea turismului „verde” i-a încolțit în cap. Prima casă este deja restaurată, poate oferi o cazare modestă, dar plină de autenticitate, pentru 4-6 persoane. Radu a avut grijă până la cel mai mic amănunt ca mobilierul, obiectele de decor și toate elementele de construcție să respecte spiritul locului. În același scop, televizorul extraplat este mascat de un tablou.
Citiţi întreaga poveste în Sinteza
 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole