21 ianuarie 2022 - 03:31

POTOP PÂNĂ LUNI! Incendii provocate de trăsnete, gospodării inundate și acoperișuri smulse de vânt în mai multe localități

Un adevărat potop s-a abătut în acest weekend asupra României. În mai multe localități fenomenele extreme au provocat inundații în gospodării, au smuls acoperișuri, ba chiar chiar s-au semnalat și incendii provocate de trăsnet. Meteorologii avertizează că astfel de fenomene vor continua până luni, ANM emițând un Cod portocaliu de ploi abundente pentru 11 județe și un Cod galben de instabilitate atmosferică pentru aproape tot restul țării, informează AGERPRES.

potop
Sursa foto: ISU Argeș

În noaptea de sâmbătă spre duminică, precipitaţiile abundente şi vântul puternic au produs pagube în mai multe localităţi din judeţul Argeş, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).

potop
Sursa foto: ISU Argeș

În Curtea de Argeş, pompierii au intervenit pentru degajarea unui copac prăbuşit pe cablurile electrice, precum şi pentru degajarea elementelor căzute de pe două acoperişuri, care au avariat şi nouă autoturisme parcate în zonă.

potop
Sursa foto: ISU Argeș

„Spre miezul nopţii şi după acesta, ploile abundente şi scurgerile de pe versanţi într-un pârâu care trece prin municipiul Câmpulung au provocat inundaţii în mai multe curţi şi încăperi aflate în subsolul construcţiilor, precum şi două locuinţe”, se arată într-o informare transmisă de ISU Argeş.

Conform aceleiaşi surse, de un adevărat potop au avut parte și locuitorii din Bughea de Sus, Lereşti, Nămăeşti, Valea Mare Pravăţ, Piteşti şi Albota.

„Cele mai însemnate cantităţi de apă ajunse pe proprietăţile cetăţenilor sunt în Câmpulung, unde se intervine în continuare cu motopompe pentru extragerea apei. Intervenţia pompierilor câmpulungeni este sprijinită de către Detaşamentul de Pompieri Mioveni şi autorităţile locale din localităţile afectate”, precizează ISU Argeş.

potop
Sursa foto: ISU Argeș

Incendiu provocat de trăsnet

Tot în noaptea de sâmbătă spre duminică, a luat foc o anexă gospodărească de tip şură din localitatea Dealul Frumos, judeţul Sibiu, incendiul fiind provocat de un trăsnet.

potop
Sursa foto: ISU Sibiu

Potrivit ISU Sibiu, în cursul nopţii, pompierii militari ai Staţiei Agnita au intervenit de urgenţă cu 2 autospeciale de stingere şi un echipaj SMURD pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu izbucnit la o anexă gospodărească tip şură.

Au ars şura de circa 40 mp şi aproximativ 10 tone de fân depozitat în interiorul acesteia, precizează sursa citată. Pompierii au reușit să salveze patru porci şi mai multe găini. Nu au fost semnalate victime, mai arată ISU Sibiu.

Potopul continuă până luni

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică o avertizare Cod portocaliu de ploi abundente valabilă până luni, în 11 judeţe, şi un Cod galben de instabilitate atmosferică în cea mai mare parte a ţării.

Meteorologii avertizează că, în intervalul 29 august, ora 11:00 – 30 august, ora 06:00, în sudul Transilvaniei, în nordul Olteniei şi al Munteniei, va continua să plouă abundent şi, îndeosebi prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 40 – 60 l/mp.

Judeţele aflate sub Codul portocaliu sunt: Braşov, Sibiu, Covasna, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Buzău (nord-vest), Hunedoara (sud-est), Alba (sud), Gorj (nord), Vâlcea (nord).

De asemenea, până luni la ora 09:00, în Transilvania, Moldova, Maramureş, local în Oltenia şi Muntenia, precum şi la munte vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări ale vântului. Ploile vor avea şi caracter torenţial, iar cantităţile de apă vor depăşi, în intervale scurte de timp sau prin acumulare, 25 – 35 de l/mp şi pe alocuri 40 de l/mp.

„Astfel de fenomene se vor semnala pe arii restrânse şi în restul teritoriului”, mai precizează ANM.