Dacă pentru fermierii care au acces la irigații, porumbul este adesea cea mai profitabilă cultură, situația este cu totul alta pentru restul agricultorilor, cei care stau la mila vremii. Din ce în ce mai mulți dintre aceștia ori își reduc suprafețele cultivate cu porumb, ori aleg să renunțe cu totul la această cultură, în schimbul unor culturi mai rezistente la secetă.
Dacă unii optează pentru culturi ceva mai exotice, cum ar fi sorgul sau năutul, unii preferă pur și simplu să folosească suprafața rezervată porumbului pentru cerealele păioase de toamnă, chiar dacă riscă să-și strice rotația.
Unul dintre fermierii care spun că nu vor mai cultiva porumb începând de anul viitor este Cosmin Iancu, din județul Ilfov.
”Este capăt de linie, în sensul că dezamăgirile vor fi atât de mari încât nu mai merită riscul. În ultimii doi, trei, patru ani de zile, cultura de porumb a fost loz în plic. Am jucat, și de multe ori n-am jucat prost, însă îți vine un an, doi, trei, de genul acesta, în care riști foarte mult. O să diminuez foarte mult această suprafață, o să introduc cultura de orz pe care eu nu am cultivat-o până acum, cultivam o specie de grâu extratimpuriu care se comporta ca orzul.
Din cele 180 de hectare de porumb, voi introduce 140-150 de hectare de orz, voi mai introduce 30-40 de hectare de mazăre de toamnă și reușesc să acopăr această suprafață. Va fi bine, va fi rău, nu știu. Va fi într-adevăr o problemă cu rotația, însă vremurile disperate cer niște măsuri disperate. Sunt hotărât; în cel mai fericit caz, la anul mai pun doar 30 de hectare de porumb și o fac doar pentru oamenii care au terenul, pentru a le satisface nevoile și cerințele; strict pentru chestia asta voi mai cultiva porumb”, a precizat Cosmin Iancu în emisiunea ”Agricultura la Raport”, la AGRO TV.
Problemele legate de cultura de porumb din România sunt evidente și din prognozele de recoltă. Dacă la începutul sezonului, specialiștii prognozau o producție de porumb românesc de aproximativ 13 milioane de tone în 2024, estimările din acest moment abia dacă mai ajung la 10 milioane de tone.