Porumbul românesc e la mare căutare!

Fermierii români au de ce să se bucure. Trei sferturi din porumbul exportat de Uniunea Europeană (UE) în sezonul 2021/22 provine din țara noastră, ceea ce arată că porumbul românesc e la mare căutare.

Potrivit datelor publicate săptămâna aceasta de Comisia Europeană, de la debutul sezonului 2021/22 şi până în prezent, statele membre UE au exportat 3,48 milioane de tone de porumb, în creştere semnificativă faţă de doar 1,43 milioane de tone în sezonul precedent. Româna a fost responsabilă pentru cea mai mare parte din exporturile de porumb ale UE, cu 2,61 milioane de tone livrate până acum, transmite agenția Reuters, preluată de AGERPRES.

Principala destinaţie a exporturilor de porumb ale UE a fost Iranul, cu aproape 905.000 de tone.

Datele publicate de Comisia Europeană arată că România ocupă un loc fruntaș – al doilea, după Franța – și în privința exporturilor de grâu și orz.

Astfel, la exporturile de grâu moale, Franța ocupă în prezent primul loc în rândul statelor membre UE, cu 4,97 milioane de tone, urmată de România, cu 4,64 milioane de tone, şi Germania, cu 1,98 milioane de tone.

Exporturile totale de grâu moale ale UE în sezonul 2021/22, care au început la 1 iulie anul trecut, au ajuns la 16,92 milioane de tone până la data de 6 februarie 2022, fiind mai mari decât în perioada similară a sezonului trecut, când fuseseră exportate 16,22 milioane de tone.

Principala destinaţie pentru grâul din UE a fost Algeria, cu 2,58 milioane de tone livrate până acum, urmată, la egalitate, de China şi Egipt, cu 1,64 milioane de tone fiecare.

La orz, până la data de 6 februarie 2022, exporturile înregistrate la nivelul UE au ajuns la 5,14 milioane de tone, față de 4,75 milioane de tone cât s-au înregistrat în perioada similară a sezonului precedent.

Şi în acest caz, Franţa este cel mai mare exportator din UE, cu 2,35 milioane de tone de orz, urmată de România, cu 1,56 milioane de tone. China este de departe principala destinaţie pentru exporturile de orz ale UE, cu 2,09 milioane de tone, urmată de Arabia Saudită, cu aproape 506.000 de tone.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole